Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Пенітенціарна пробація – повернення в суспільство

Соціальна адаптація осіб, звільнених від відбування покарання, є одним із важливих напрямів не тільки профілактики вчинення нових злочинів цією категорією осіб, а й профілактики злочинності в цілому.

Звільнені з місць позбавлення волі опиняються наодинці з масою проблем: пошук житла, навчання, роботи, інших засобів до існування тощо. А від того, наскільки успішним буде вирішення проблем, з якими стикається ця категорія громадян, залежить успішність інтеграції звільненого в суспільство, а врешті-решт, і зменшення ризику вчинення ним нового злочину. Саме тому і необхідна постійна увага як з боку держави, так і суспільства до вирішення проблем осіб, звільнених з місць позбавлення волі, забезпечення найефективнішого запровадження заходів сприяння їх соціальній адаптації.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про пробацію» від 05.02.2015 у правовий обіг уведено таку категорію, як пенітенціарна пробація − тобто, підготовка осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою трудового і побутового влаштування таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання.

У рамках даного закону, відповідно до наказу Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України від 03.04.2018 № 974/5/467/609/280 «Про затвердження Порядку взаємодії установ виконання покарань та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк» Саксаганський районний відділ філії Державної установи «Центр пробації» в Дніпропетровській області спільно з  державними органами, органами місцевого самоврядування сприяють засудженим, які готуються до звільнення, у: визначені місця проживання після звільнення; влаштуванні до спеціалізованих установ для звільнених; госпіталізації до закладів охорони здоров’я осіб, які потребують стаціонарної медичної допомоги; працевлаштуванні працездатних осіб.

До Саксаганського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Дніпропетровській області з установ виконання покарань відносно осіб, які готуються до звільнення, протягом 2020 року та 5 місяців 2021 року надійшло 60 повідомлень-запитів щодо можливості проживання їх після звільнення за обраним місцем проживання.

Тільки спільна напружена праця із застосуванням соціальної реабілітації і людське ставлення до засуджених надасть можливість мотивувати засуджених на законослухняний спосіб життя та допоможе їм подолати негативні прояви поведінки.

«Більше інформації про пробацію читайте за посиланням: www.probation.gov.ua та на сторінці в Facebook: https://www.facebook.com/probation.ua/ повідомляє начальник Саксаганського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області майор внутрішньої служби Гранкіна Ірина Михайлівна.