Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Замість ув’язнення – виправні роботи

Застосування виправних робіт без позбавлення волі як вид кримінального покарання має більш ніж 80-річну практику. По суті, це примусова праця з проживанням вдома. Таке покарання було альтернативою позбавлення волі, особливо його коротких строків.

Отож, за Кримінальним кодексом України виправні роботи застосовується відносно осіб, які мають постійну роботу, і призначаються тільки за місцем роботи.

Покарання у виді виправних робіт встановлюється на строк від шести місяців до двох років. Із суми заробітку засудженого до виправних робіт робиться відрахування в дохід держави у розмірі, встановленому вироком суду, в межах від десяти до двадцяти відсотків.

Засуджені до виправних робіт фактично мають всі ті ж права у сфері праці, що й не засуджені громадяни, з деякими незначними обмеженнями, що випливають із законодавства та вироку. Зокрема, вони вимушені виконувати ту ж роботу, якою займалися і до засудження, за ними зберігається право на чергову відпустку; стаж роботи під час відбування виправних робіт включається до загального трудового стажу, у зв’язку з чим за такою особою зберігається право на всі соціальні пільги. Єдине встановлене в законі обмеження трудових прав – це заборона самостійно звільнятися з роботи за власним бажанням без дозволу уповноваженого органу з питань пробації.

Виправні роботи не застосовуються до вагітних жінок та жінок, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, до непрацездатних та осіб, що не досягли шістнадцятирічного віку та тих, що досягли пенсійного віку, а також до військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, нотаріусів, суддів, прокурорів, адвокатів, державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Контроль за виконанням покарання у виді виправних робіт покладається на уповноважений орган з питань пробації.

Наразі на обліку в Саксаганського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області перебуває 3 особи, засуджених до покарання у виді виправних робіт, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності.

 

 

Саксаганський районний відділ

філії Державної установи «Центр пробації»

у Дніпропетровській області