Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Правила пожежної безпеки

Для того, щоб запобігти надзвичайним ситуаціям та мінімізувати їх вплив на довкілля, необхідно дотримуватися елементарних правил пожежної безпеки.

1. Категорично заборонено:

— спалювати рослинні залишки на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок;

— спалювати всі види відходів на прибудинкових територіях і в сміттєзбірниках, на території зелених насаджень;

— влаштовувати на території населених пунктів і підприємств звалища горючих відходів;

— розводити багаття, спалювати відходи, тару на відстані менше 30 м від будівель і споруд, а також у межах, установлених будівельними нормами протипожежних розривів.

2. Територію навколо населених пунктів, дачних і садівничих поселень, об’єктів, розміщених у лісових масивах, слід утримувати так, щоб унеможливити перекидання лісових, торф’яних пожеж на будинки та споруди, а в разі виникнення пожежі на об’єктах — поширення вогню на лісові масиви (влаштування захисних протипожежних смуг, прибирання в літній період сухої рослинності, вітролому тощо).

3. Дороги, проїзди та проходи до будівель, споруд, пожежних вододжерел, підступи до зовнішніх стаціонарних пожежних драбин, пожежного інвентарю, обладнання та засобів пожежогасіння мають бути завжди вільними та справними.

4. Приямки віконних прорізів підвальних і цокольних поверхів мають бути очищені від горючих відходів виробництва, сухого листя, трави тощо. Вентиляційні камери циклони, фільтри, повітроводи у літній період слід особливо ретельно очищати від горючого пилу, відходів виробництва, жирових відкладень, звичайно пожежобезпечними засобами.

5. На території житлових будинків, дачних і садівничих поселень, громадських будинків, автокооперативів та стоянок автотранспорту забороняється залишати на відкритих майданчиках і дворах (особливо під прямими сонячними променями) бочки й іншу тару з легкозаймистими та горючими рідинами, балони зі стисненим зрідженим газом, ацетилові генератори з залишками невідпрацьованого карбіду кальцію або карбідного мулу, а також зберігати балони з-під газів, бочки, тару з рештками горючих та легкозаймистих речовин.

6. Слід періодично поповнювати запаси води у бочках на випадок пожежі. Насамперед це стосується сільгосппідприємств, на яких виникають проблеми з наявністю води для гасіння пожеж у початковій стадії.

7. Зовнішній простір і стіни будинків навколо кондиціонерів мають бути очищені від гілок дерев, в’юнких рослин.

8. На кожному підприємстві необхідно встановити суворий протипожежний режим. Територію підприємств, ділянок, які межують із житловими будинками, дачними та іншими будівлями, протипожежні розриви між будинками, майданчиками для зберігання матеріалів, устаткування тощо слід систематично очищати від сміття, відходів виробництва, тари тощо. Усе це необхідно регулярно видаляти (вивозити) у спеціально відведені місця.

9. Всі установки пожежної сигналізації та пожежогасіння мають бути справними й утримуватись у постійній готовності до виконання роботи, для якої вони призначені. Це саме стосується й первинних засобів пожежогасіння.