Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Операція «Первоцвіт-2019»

Весна - прекрасна пора року, коли природа оживає та розквітає різними барвами. З’являться перші квіти: підсніжники, горицвіти, конвалії, первоцвіти весняні, фіалки. Одночасно з’являються люди, які бажають підзаробити на цій красі. Тому, щороку з середини лютого до кінця травня на всій території України починається масова торгівля рідкісними видами ранньоквітучих ендемічних та реліктових рослин.

З метою охорони ранньоквітучих реліктових і зникаючих рослин, а також рослин, занесених до Червоної книги України та попередження правопорушень у цій галузі, щороку проводиться всеукраїнська екологічна акція «Первоцвіт», яка сприяє припиненню незаконного збирання, транспортування та продажу рідкісних ранньоквітучих рослин.

Продаж первоцвітів – це порушення законів України «Про Червону книгу України», «Про охорону навколишнього середовища України», «Про рослинний світ» та правил торгівлі.

Згідно ст. 88-1ч. 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення: порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн із конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України № 1030 від 07.11.2012 року "Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)" розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України, становить від 49 до 62 грн за одну рослину.

Треба розуміти, що торгівля первоцвітами – це, перш за все, торгівля, яка заохочується виключно попитом. Купуючи квіти, ми допомагаємо їх знищувати.

Тому важливим кроком у збереженні рідкісних видів рослин є відмова від їх купівлі.

Первоцвіти – безцінний дар природи, так давайте збережемо їх для наших нащадків!