Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

День Конституції України

28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила Конституцію України. Це стало важливим етапом українського державотворення. Конституція є ядром національної правової системи. Вона фіксує головні юридичні та політичні аспекти відносин між державою та суспільством.

Наша країна має багатовікову історію конституційного процесу. Дуже відомою є  Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика, що була опублікована ще на початку XVIII століття – в 1710 році і за оцінками істориків, стала однією з перших європейських конституцій нового часу.

Цікаво, що Україна як незалежна держава прожила без власної Конституції практично п'ять років і стала останньою з пострадянських країн, де прийняли основоположний закон української держави.

Сучасна історія Конституції України розпочалася 25 років тому. Її прийняття закріпило правові основи незалежної України, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло становленню України як самостійної та незалежної держави і повноправного суб’єкта міжнародних правових відносин.

28 червня о 9:20 відбулося голосування народних депутатів України за прийняття Конституції.

Після її ухвалення Парламентарій урочисто вніс до зали синьо-жовтий Державний Прапор України, тоді ж в українському парламенті вперше пролунав й національний гімн України.

Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

28 червня – не просто додатковий вихідний день влітку. Щороку влада та активісти намагаються донести громадянам важливість Конституції України, адже саме цей документ закріпив правові основи держави, її суверенітет і територіальну цілісність, основоположні права людини і громадянина.

Цікаво, що День Конституції - це єдиний державний вихідний, згадка про який є в самому тексті Основного закону:

«Стаття 161. День прийняття Конституції України є державним святом -Днем Конституції України».

Оскільки у 2021 році День Конституції України випадає на понеділок, то на українців чекають 3 вихідних поспіль.