Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Оплата житлово-комунальних послуг

   З кожним днем осені дбайливий господар все частіше замислюється про тепло в своїй домівці взимку. Так і основні постачальники житлово-комунальних послуг прикладають максимум зусиль щодо підготовки об’єктів житлового фонду до зимового періоду, тоді як все більшої актуальності для них набуває питання масових неплатежів за надані послуги населенням.

 

   Внаслідок систематичної несплати деякими споживачами за отримані житлово-комунальні послуги утворюється заборгованість, накопичення якої не дозволяє виконавцям направляти потрібні кошти на оновлення централізованої системи житлово-комунального господарства, що безпосередньо впливає на якість послуг. Від цього потерпають інші споживачі послуг, у яких через подальше погіршення якості обслуговування може змінитися ставлення до обов’язку щодо їх оплати. Таким чином, складається ситуація, коли наявність заборгованості не дозволяє виконавцю покращувати якість послуг, а споживачі, отримуючи неякісні послуги, не бажають їх оплачувати.

 

   Станом на 01. 04. 2016 заборгованість мешканців Саксаганського району за спожиті житлово-комунальні послуги та енергоносії становить 142,3 млн. грн. (21,5 %) від загального боргу по місту (662 млн. грн.).

 

   У порівнянні з початком опалювального сезону (01. 11. 2015) заборгованість мешканців району зросла на 16,7 млн. грн. (13,3 %), у порівнянні з аналогічним періодом минулого року заборгованість збільшилась на 13,2 млн. грн. (10,3 %). 

 

   Найбільше мешканці району заборгували за послуги з централізованого опалення: 83,2 млн. грн., що становить 58,4 % від суми загальної заборгованості (ДП «Криворізька теплоцентраль» - 42,5 млн. грн. (29,9 %) та КПТМ «Криворіжтепломережа» - 40,6 млн. грн. (28,6 %).

 

 

 

 

    Приріст заборгованості по відношенню до початку опалювального сезону 2015-2016 років по ДП «Криворізька теплоцентраль» склав 18 млн. грн. (73,5 %) по КПТМ «Криворіжтепломережа» - 3 млн. грн. (7,7 %).

    За послуги з утримання будинків та прибудинкових територій мешканці району заборгували ТОВ «ЖИТЛОСЕРВІС-КР» - 13,4 млн. грн. (9,4 %), КП «Житлово-експлуатаційна організація № 35» - 9,4 млн. грн. (6,6 %).

    Заборгованість мешканців району перед іншими підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг становить:

- КП «Кривбасводоканал» - 18,7 млн. грн. (13,1%);

- ТОВ «Дніпропетровськгаз збут» - 8,2 млн. грн. (5,8 %);

- ТОВ «Екоспецтранс» - 4, млн. грн. (3,3%);

- ПАТ «ДТЕК ДНІПРООБЛЕНЕРГО» - 1,9 млн. грн. (1,4 %).

 

   Зрозуміло, що одним із найвагоміших факторів збільшення суми заборгованості є постійне підвищення Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг тарифів на житлово-комунальні послуги.

Проте, окрім значного зростання тарифів є інша вагома проблема – низька платіжна дисципліна споживачів. Є дуже великий відсоток споживачів, які не вважають за потрібне сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги в повному обсязі.

 

   У лютому поточного року депутатами Криворізької міської ради було прийнято рішення щодо надання адресної матеріальної допомоги мешканцям міста у зв’язку з підвищенням тарифів на комунальні послуги, розмір якої становить 500 грн. Станом на 01. 04. 2016 за отриманням такої допомоги звернулося 27 391 мешканець Саксаганського району.

 

   З урахуванням підвищення тарифів, на теперішній час одним із дієвих засобів надання допомоги населенню у сплаті за житлово-комунальні послуги є призначення субсидії. Звернення до управління праці та соціального захисту населення дозволить більшості соціально-незахищеним мешканцям гарантувати скорочення фінансового навантаження на сімейний бюджет.

 

   Закінчився опалюваний період 2015-2016 років, проте підготовка до нового опалювальний періоду 2016-2017 років вже незабаром розпочинається. Підготовка передбачає планові заміни трубопроводів, їх ізоляцію, благоустрій місць проведення робіт, підписання паспортів готовності, проведення гідравлічних випробувань та багато іншого. Все це напряму залежать від коштів, які отримують підприємства-надавачі житлово-комунальних послуг від споживачів.

 

   Хочеться ще раз наголосити, що тільки своєчасна повна сплата за житлово-комунальні послуги та відшкодування накопиченої заборгованості, може забезпечити подальшу життєдіяльність району, тепло в оселях, закладах охорони здоров’я, освіти, культури.