Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Досудова доповідь – шанс поділитися своєю історією!

Що таке досудова доповідь? Отже, розпочнемо з самого початку досудова доповідь - це формалізована інформація, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності. Підставою для складання досудової доповіді представником органу пробації є письмовий запит на складання досудової доповіді.

Досудова доповідь потрібна суду для того, щоб суддя мав можливість винести справедливий вирок, отримавши інформацію не лише про неправомірний вчинок, але й додаткову інформацію про особу, яка підозрюється у його вчиненні, дізнатися про обставини її життя, які могли стати причиною злочину, а також про заходи, які пропонує орган пробації для усунення таких обставин.

Досудова доповідь є інструментарієм, що містить важливу інформацію про обвинуваченого (підсудного). Завдяки інформації про соціально-психологічну характеристику суд зможе об’єктивно, справедливо , гуманно та на підставі принципу індивідуалізації покарання обрати необхідну і достатню міру кримінальної відповідальності з метою перевиховання особи, а також попередження вчинення нових злочинів. Тому, персонал органу пробації відповідально ставиться до збору інформації про особу і складення досудової доповіді, оскільки це може вплинути на рішення суду, а відповідно, і на долю людини.

Досудова доповідь приймається судом до уваги та не може використовуватися у кримінальному провадженні, як доказ винуватості (або невинуватості ) обвинуваченого у вчинення злочину.

Для підготовки досудової доповіді працівник пробації має право спілкуватися з найближчим оточенням обвинуваченого: рідні, друзі, колеги, інші особи, які знайомі з ним, а також отримувати інформацію з інших джерел: матеріалів кримінального провадження, місця роботи, або навчання, проживання, тощо.

 Таким чином, досудова доповідь зосереджує увагу, насамперед, на особистості правопорушника, його проблемах і потребах, відображаючи відомості про фактори, що обумовили вчинення ним кримінального правопорушення та його поведінку в цілому, а також варіанти його виправлення.