Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Замість батька - опікун!

В діючому законодавстві є поняття «Законний представник дитини». Це, перш за все, мати та батько. Але коли раптом у родині трапилось горе, і дитина з різних причин лишилась батьківської турботи, таким дітям надається статус дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.

Але дитина не лишається сімейного кола, бо є особа, яка буде виконувати функцію законного представника, яка замінить батьків, переважно родич – це опікун або піклувальник.

Нажаль, в районі щороку присутня стійка тенденція соціального посиротіння дітей та, як наслідок, збільшується чисельність дітей, які отримують статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Служба у справах дітей сприяє поширенню інформації про діяльність, фахівців соціальної роботи, працівників закладів освіти, охорони здоров’я, внутрішніх справ, сільських, селищних, міської рад, громадських організацій, батьків, з метою запобігання соціального сирітства та пропаганди влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування саме до сімейних форм виховання.

На теперішній час на території нашого району проживає 151 родина, у якій виховується 186 дітей-сиріт, або дітей, позбавлених батьківського піклування. Переважний вік опікунів в середньому 40-60 років.

Опікуни та піклувальники, які взяли на себе відповідальність за виховання посиротілих дітей, зазвичай сумлінно виконують свої обов’язки та тісно співпрацюють зі службою у справах дітей, але є й такі, котрі не впорались з покладеними на них повноваженнями.

Зусиллями служби у справах дітей виконкому районної у місті ради проводиться робота з такими сім’ями та діти повертаються до родин, але трапляються випадки, коли законні представники дітей від них відмовляються від них.

З початку 2019 року у Саксаганському районі до сімейних форм виховання влаштовано чотирьох дітей-сиріт у родини своїх рідних, ще чотири дитини, які залишились без батьківського піклування, влаштовані до сімей родичів тимчасово!

Отож, давайте разом дбати про те, щоб діти зростали та виховувалися в сімейних формах виховання.

Якщо у Вас виникло бажання взяти дитину на виховання у сім’ю, звертайтесь до служби у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради, за адресою: вул. Володимира Великого, буд. 32, або за тел. 94 82 08.