Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про засідання робочої групи щодо надходжень плати за землю

Одними з індикаторів оцінки ефективності виконання виконкомами районних у місті рад окремих повноважень є здійснення функцій самоврядного контролю за власниками землі й землекористувачами та наявність заборгованості суб’єктів господарювання за земельними платежами.

Зважаючи на те, що власні доходи міського бюджету утворюються, у тому числі, за рахунок плати за землю, який є другим з основних бюджето-утворювальних джерел надходжень, виконкомом Саксаганської районної у місті ради в межах делегованого самоврядного контролю за використанням земельних ділянок здійснюються заходи, спрямовані на припинення використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів, та як наслідок - недопущення втрат бюджетних надходжень.

З метою запобігання порушенням земельного законодавства в частині плати за землю, виконком районної у місті ради тісно співпрацює з Головним управлінням  ДПС  у  Дніпропетровській  області Державної податкової служби України.

Так, 23.12.2021 під головуванням заступника голови районної у місті ради з питань діяльності виконавчих органів ради Сергія Кріпака відбулося засідання робочої групи щодо надходжень плати за землю, на якому були присутні головні державні ревізори-інспектори Криворізького відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Дніпропетровській області. На засіданні обговорювалися напрями взаємодії та співпраці з вказаною службою по роботі з боржниками по платі за землю.

14 суб’єктів господарювання, які мають борги по платі за землю, або користуються земельними ділянками без наявності правовстановлюючих документів, звітували щодо проведених ними заходів з усунення порушень чинного земельного та податкового законодавства України. Шість землекористувачів сплатили заборгованість по платі за землю на загальну суму 111,8 тис.грн.

Члени робочої групи проінформували землекористувачів щодо впровадження з 1 січня 2022 року нової нормативної грошової оцінки земель міста Кривого Рогу та необхідності отримання нового витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку та довідки про вартість 1 м2 земельної ділянки.