Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про дотримання земельного законодавства України на території району

   З того часу, коли Україна, як незалежна держава, ступила на шлях самостійного розвитку, у ній відбуваються докорінні зміни у функціонуванні інститутів публічного контролю. Широке коло правових особливостей регулювання контрольної діяльності органами публічної влади в усіх сферах суспільного життя потребує нових поглядів, оцінки їх практичної діяльності. Особливо це стосується функціонування однієї із найважливіших складових управлінської діяльності у сфері земельних ресурсів - інституту публічного контролю за використанням та охороною земельних ресурсів. Істотні зміни у суспільних відносинах не оминули і владно-управлінської діяльності у сфері земельних ресурсів, а також змістовної переоцінки характеру взаємовідносин між органами публічної влади, фізичними та юридичними особами. У першу чергу, це стосується діяльності представницьких та виконавчих органів, які зобов’язані забезпечити раціональне використання та охорону земельних ресурсів усіма суб’єктами господарювання.

   Для врегулювання питання щодо внесення плати за фактичне користування земельними ділянками, в межах Саксаганського району, міською радою укладено 1412 договорів оренди земельних ділянок, 34 договори особистого строкового сервітуту, 135 попередніх договорів оренди,  надано у постійне користування згідно з державними актами 178 земельних ділянок.

На обліку в Криворізькій центральній об’єднаній державній податковій інспекції головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області знаходиться 2923 користувача земель району, у тому числі: юридичних осіб 493 та фізичних осіб 2430. 

   Для забезпечення реалізації повноважень у сфері охорони та раціонально-го використання земель в межах району, що  перебувають  у  власності терито-ріальної громади (крім земель приватної та державної власності), захисту інтересів держави та громадян у виконкомі районної у місті ради утворені та діють:

- робоча група щодо здійснення самоврядного контролю за використанням  та  охороною  земель  на  території  району  (за  звітний  період  2013 року проведено 26 виїзних обстежень, обстежено 121 об’єкт нерухомого майна, а саме: сім об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, 46 житлово-будівельних кооперативів, чотири городніх та садівничих товариства, 64 суб’єкти господарювання; за 11 місяців 2012 року проведено 21 виїзне обстеження, обстежено 66 об'єктів нерухомого майна щодо наявності правоустановчих документів на земельні ділянки);

- робоча група щодо надходжень плати за землю (за звітний період 2013 року  на  11  засіданнях  робочих  груп  звітували  94  суб’єкти  господарювання, трьома суб’єктами господарювання погашено заборгованість у сумі 28,0 тис. грн.; за 11 місяців 2012 року на 14 засіданнях робочих груп звітували 98 суб’єктів господарювання про проведені ними заходи щодо оформлення правоустановчих документів на землю, погашення боргів по платі за землю, погашено заборгованість у сумі 113,6 тис. грн.);

- районна постійно діюча комісія з упорядкування розміщення тимчасових об`єктів для здійснення підприємницької діяльності (з початку поточного року обстежено 45 земельних  ділянок,  на  яких  розташовані  тимчасові  об'єкти, та 22 земельні ділянки після їх демонтажу. До управління містобудування і архітектури виконкому міської ради направлено 26 висновків зазначеної комісії щодо необхідності звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок під розміщення тимчасових об'єктів).

   На виконання звернень суб'єктів господарювання та громадян здійснено обстеження 23 зайнятих земельних ділянок, на яких самовільно встановлені ме-талеві гаражі, літні майданчики, влаштовано автостоянку, здійснене самочинне будівництво об’єктів нерухомості з порушенням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності.  Також,  здійснювалися  обстеження земельних ділянок, які використовуються суб'єктами господарювання та громадянами не за цільовим призначенням.

   Власникам землі і землекористувачам надавалися письмові попередження організаційно-розпорядчого характеру з питань використання та охорони земель та проводилася роз’яснювальна робота:

- з 15 об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, 16 гаражно-будівельними кооперативами, 121 суб’єктом господарювання - щодо оформлення  правоустановчих документів на земельні ділянки;

- з 9 суб’єктами господарювання, які викупили об’єкти комунальної власності міста - щодо оформлення  правоустановчих документів на земельні ділянки;

- з 49 суб’єктами господарювання, яким виділені земельні ділянки під будівництво об’єктів на території району - щодо  наведення  благоустрою території будівельних майданчиків та прилеглої до них території;

- з 86 суб’єктами господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність у колишніх торговельних комплексах та «Будинку мод» - щодо оформлення правоустановчих документів на земельні ділянки;

- з 95 суб’єктами господарювання щодо реєстрації права оренди  (суперфіцію, сервітуту,  суборенди) земельних ділянок у зв’язку з відсутністю у міській раді відомостей про державну реєстрацію похідних прав на 116 земельних ділянок.

   Після  проведеної  роботи з  початку 2013 року 150  суб’єктів  господарювання оформили  правоустановчі  документи  на  землю,  а  саме: 56 -  договори оренди на землю, 55 - додаткові угоди до основного договору оренди, 27 - попередні договори щодо укладання договору оренди (основного договору) земельної ділянки в майбутньому, 14 - договори особистого строкового сервітуту. За аналогічний період минулого року власниками восьми об’єктів нерухомого майна оформлено договори оренди на землю,  35 -  попередні дого-вори щодо укладання договору оренди (основного договору) земельної ділянки в майбутньому. У 2013 році суб’єктами господарювання звільнено самовільно зайняті земельні ділянки під 39 тимчасовими об'єктами - торговельними павільйонами та кіосками.

   Завдяки проведеній протягом 2013 року роботі виконкому районної у місті ради, при взаємодії з Криворізькою центральною ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області, збільшилось надходження до місцевого бюджету за рахунок сплати за землю користувачами земельних ділянок в межах району. За 11 місяців поточного року при плановому завданні 75847,6 тис. грн. до бюджету надійшло 76053,9 тис. грн., або 100,3 %. За аналогічний період 2012 року при плановому завданні 65713,0 тис. грн. до бюджету надійшло 68649,3 тис. грн., або 104,5 %.

   З метою запобігання порушенням земельного законодавства, своєчасного їх виявлення та усунення, здійснення самоврядного контролю за використанням та охороною земель у Саксаганському районі  м. Кривий Ріг, керуючись Законами України "Про охорону земель", "Про місцеве самоврядування в Україні", відповідно до ст.ст. 11, 12, 189 Земельного кодексу України, на грудневому засіданні 2013 року виконкому Саксаганської районної у місті ради  прийнято рішення № 439 «Про роботу відділу земельних відносин та будівництва у сфері земельних відносин». Документ передбачає підвищення ефективності заходів здійснення самоврядного контролю за використанням  та охороною земель, виявлення землекористувачів, які використовують земельні ділянки без оформлених правоустановчих документів. Також, рішення  виконкому районної у місті ради від 21 лютого  2007 року № 46 «Про дотримання земельного законодавства України на території району» визнано таким, що втратило чинність.