Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Спалювання сухої рослинності – небезпека для здоров’я людей та шкода для довкілля!

З настанням осені на присадибних та прибудинкових територіях починається сезон паління листя, сухої трави та сміття. Такі дії несуть загрозу навколишньому середовищу та є небезпечними для життя та здоров’я людей.

Нагадуємо, що відповідно до статті 9 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», кожен громадянин України має право зокрема на безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом. Власники або уповноважені ними органи підприємств, установ, організацій та громадяни - суб’єкти підприємницької діяльності зобов’язані забезпечувати переробку, утилізацію та своєчасне вивезення відходів, які забруднюють атмосферне повітря, на підприємства, що використовують їх як сировину, або на спеціально відведені місця чи об’єкти.

Пам’ятайте, що шкода від спалювання сухої рослинності надзвичайно небезпечна. Токсини, які виділяються під час горіння рослин, провокують виникнення хвороб, зокрема дихальної системи.

Нагадуємо, що спалювання листя, рослинності та сміття заборонено законодавством України та передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність з відповідним накладенням штрафів.

Тому, якщо ви стали свідком незаконного спалювання опалого листя і хочете допомогти у притягненні винної особи до відповідальності, телефонуйте за номером  102. У випадку пожежі  – 101.

Бережіть навколишнє середовище, пам’ятайте, це наше здоров’я!