Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про Правила благоустрою

   З метою забезпечення благоустрою в місті, покращання його санітарного стану, підвищення відповідальності суб’єктів господарювання, органів самоорганізації населення, громадян та громадських організацій у місті Кривому Розі діють Правила благоустрою, які ухвалені міською радою 22 червня 2011 року.

   Учасниками  правовідносин у сфері благоустрою є виконкоми міської та районних у місті рад, суб’єкти господарювання, органи самоорганізації населення, громадяни та громадські організації.

   Згідно з Правилами благоустрою учасники правовідносин у сфері благоустрою на земельних ділянках, наданих їм на праві власності чи користування, закріпленій території за укладеними договорами з балансо-утримувачем, присадибній ділянці зобов’язані:

- проводити прибирання території від вуличного змету та відходів із площі зелених насаджень;

- здійснювати заходи з благоустрою та утримання земельних ділянок, наданих їм на праві власності чи користування, закріпленої території;

- утримувати в належному стані зелені насадження;

- уживати заходів щодо боротьби з карантинними та іншими бур’янами, зокрема  амброзією;

- прибирати та утримувати територію від межі відведеної земельної ділянки до проїжджої частини вулиці, а у випадках, коли відведена земельна ділянка не межує з проїжджою частиною вулиці або відстань до проїжджої частини вулиці значна – на відстані 15м від межі відведеної земельної ділянки тощо.

   Невиконання або порушення передбачених Правилами вимог та обов’язків вважається порушенням цих Правил.  За порушення цих Правил винні особи несуть відповідальність, установлену Кодексом України про адміністративні правопорушення, Законом України «Про благоустрій населених пунктів» та іншими нормативно-правовими актами.

   За невиконання або порушення передбачених Правилами вимог та обов’язків учасники  правовідносин у сфері благоустрою притягаються  до   відповідальності  за ст. 152 КУпАП «Порушення правил благоустрою території міст та інших населених пунктів, а також недодержанням правил щодо забезпечення чистоти і порядку в містах та інших населених пунктах».

   На теперішній час внесені зміни до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами», а саме в частині суми штрафів за статтею 152 «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів»: накладання штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (від 340 грн. до 1360 грн.) і на посадових осіб,  громадян - суб'єктів підприємницької діяльності від  п'ятдесяти  до  ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн. до 1700 грн.).

   Слід наголосити на порушеннях, про усунення яких найчастіше звертаються до виконкому районної у місті ради мешканці сектору приватної забудови. Це порушення, пов’язані із забудовою житлових будинків та господарських споруд (складування на території вулиць та проїздів загального користування будівельних матеріалів, що унеможливлює вільному пересуванню мешканців, руйнування доріг та інженерних мереж загального користування тощо).

   Також, від мешканців надходить  багато звернень з приводу захаращеності території домоволодінь, наявності карантинних та інших бур’янів, зокрема  амброзії.

   За вказані порушення громадяни несуть адміністративну відповідальність. Притягнення осіб, винних у порушенні законодавства у сфері благоустрою населених пунктів, до відповідальності, передбаченої законом, не звільняє їх від обов’язку відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення вимого цього законодавства.    Тобто, громадяни, які при здійсненні будівельних робіт пошкодили дорожнє покриття,  інженерні мережі повинні відшкодувати збитки або провести ремонтні роботи за власний рахунок.

   Xистота нашого міста - це справа рук кожного з його мешканців. Щоб місто було привабливим треба починати збереження чистоти з власного дому, власної садиби та прибудинкової ділянки.