Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про плату за землю у багатоквартирному житловому будинку

Прибудинкова територія - земельна ділянка навколо багатоквартирного житлового будинку, яка передбачена для розміщення та обслуговування будівель і споруд (зона відпочинку, дитячий майданчик, автостоянка, проїзди тощо).

Згідно зі статтею 42 Земельного кодексу України розміри та конфігурація земельних ділянок, на яких розміщені багатоквартирні житлові будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначаються на підставі відповідної землевпорядної документації.

Прибудинкова територія є єдиною і неподільною. Тому, виділити з неї окрему земельну ділянку, утворену шляхом її поділу, неможливо.

Предметом договору користування є земельна ділянка, що має встановлені в натурі (на місцевості) межі, цільове призначення. Ця земельна ділянка має бути зареєстрована у Державному земельному кадастрі з присвоєнням їй кадастрового номеру. Умовно визначена частка прибудинкової території не може бути предметом договору користування або оренди, оскільки це не передбачено законодавством.

Разом з тим, користування земельною ділянкою згідно з чинним законодавством України є платним. Платником земельного податку за прибудинкову територію багатоквартирного житлового будинку має бути особа, якій відповідно до вищезазначеної статті Земельного кодексу України ця прибудинкова територія передана у власність або постійне користування.

Власник нежитлового приміщення, розташованого у багатоквартирному житловому будинку, має сплачувати кошти у розмірі, пропорційному площі приміщення у будинку, з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території, особі, яка є користувачем (власником) відповідно до закону всієї прибудинкової території. Якщо власником або користувачем прибудинкової території є житлово-будівельний кооператив або об’єднання багатоквартирного житлового будинку, сплачувати земельний податок або орендну плату буде ця юридична особа.

Власник нежитлового приміщення в будинку, де створено ОСББ, може самостійно сплачувати свою частку загального земельного податку, нарахованого за всю прибудинкову територію, якщо це буде передбачено порядком використання прибудинкової території, затвердженим рішенням ОСББ.