Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Проведено обстеження об’єктів природного заповідного фонду району

Спеціалістами виконкому районної у місті ради спільно з представниками управління екології, управління земельних відносин департаменту регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради, за участю фахівця відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Криворізького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та представників підприємств проведено обстеження об’єктів природного заповідного фонду району.

Загалом на території району знаходяться три пам’ятки природного заповідного фонду: ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Дерево культурної груші», геологічні пам’ятки природи місцевого значення «Виходи амфіболітів» та «Сланцеві скелі». Охоронні зобов’язання щодо вказаних пам’яток природи взяли промислові підприємства району.

Ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Дерево культурної груші» створено рішенням виконавчого комітету Дніпропетровської облради від 17.12.1990 № 469. На теперішній час пам’ятка перебуває під охоронними зобов’язаннями у ТОВ «Рудомайн».

Геологічна пам’ятка природи місцевого значення «Виходи амфіболітів» створена відповідно до розпорядження виконавчого комітету Дніпро-петровської облради від 14.11.1975 № 388-р. Охороні зобов’язання щодо пам’ятки взяло на себе АТ «Кривбасзалізрудком».

Геологічна пам’ятка природи місцевого значення «Сланцеві скелі» створено рішенням виконавчого комітету Дніпропетровської облради від 22.06.1972 № 391 з метою збереження природних комплексів виходу на денну поверхню аспідних сланців-порід середньої світи Криворізької серії докембрію та стародавніх гірничих розробок. Охороні зобов’язання щодо пам’ятки взяло на себе ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

У ході обстеження встановлено, що території об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення перебувають у задовільному стані. Інформаційні аншлаги в наявності. Засмічень та стихійних звалищ сміття на території об’єктів ПЗФ не виявлено. Підприємствами вживаються заходи в боротьбі з амброзією та іншими карантинними рослинами. Прибирання територій об’єктів ПЗФ здійснюється силами підприємств-зберігачів.