Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Обережно гриби!

З початком грибного сезону в медичних закладах країни з’являються перші постраждалі від  отруєнь грибами.

          Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися ж вони можуть, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки.

          В нашому місті отруєння можуть спричинити навіть умовно-їстівні гриби, які зростаючи в екологічно забрудненому районі, як губка всмоктують в себе небезпечні  продукти промислових викидів. В 2015 році внаслідок вживання дикорослих грибів в Кривому Розі трапилося 3 випадки отруєння, в результаті чого постраждали 7 чоловік, в тому числі 1 дитина. На щастя отримавши вчасно медичну допомогу обійшлося без летальних випадків. Горе-грибники збирали гриби в лісосмузі біля так званого Солоного озера на мікрорайоні 1-му Східному, біля селища Мирівського та навіть практично на центральній магістралі міста: біля житлового будинку на проспекті Металургів!

          Тож нагадуємо для всіх мешканців району та міста: на території міста Кривого Рогу та приміській території на відстані до 100 км дикорослі їстівні гриби не ростуть! А ось отруйні гриби в Кривому Розі достатньо розповсюджені, в першу чергу це бліда поганка, котра в спекотну погоду може замаскуватися під їстівний гриб. Також в лісових масивах Кривого Рогу часто зустрічається лисичка несправжня. Цей гриб має властивість до поглинання важких металів, тому споживати його в їжу дуже небезпечно! Тому ще раз хочеться зауважити: не споживайте дикорослих грибів як вид продукту взагалі, віддайте перевагу штучно вирощеним печерицям, гливам! Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Придбавайте гриби тільки на стаціонарних ринках або в магазинах, де вони проходять відповідний контроль.

          Симптоми грибного отруєння різні: нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності. Підступні токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) можуть не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг - все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

          Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): негайно викликайте "швидку допомогу"! До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Прийміть активоване вугілля. Відновлюйте втрачену рідину розчином регидрону, або підсоленою водою (1 ч. л. кухонної солі на 1 склянку води). Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Не викидайте залишків грибів: їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.