Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Реєстрація місця проживання новонародженої дитини через органи державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС)

          Як правило, більшість батьків, не надають великого значення питанню реєстрації місця проживання дитини.

          Для створення сприятливих умов, спрямованих на спрощення доступу громадян до адміністративних послуг, а саме прийому документів для проведення державної реєстрації народження дитини та реєстрації її місця проживання, видачі свідоцтва про народження безпосередньо у закладах охорони здоров’я, де приймаються пологи, підписано протокол спільних дій між відділами реєстрації актів цивільного стану та реєстрації місця проживання.

          За бажанням батьків, чи одного з них документи для реєстрації місця проживання новонародженої дитини можуть бути подані через органи державної реєстрації актів цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини.

          Передусім, батькам слід підготувати усі необхідні документи. Відповідно до Правил реєстрації місця проживання для прописки новонародженої дитини необхідні:

- квитанція про сплату адміністративного збору;

- заява за формою;

- свідоцтво про народження дитини;

- документи, що посвідчують особу батьків – їх паспорти.

          Якщо документи (дані) для реєстрації місця проживання новонародженої дитини подавалися до органів державної реєстрації актів цивільного стану оформлена органом реєстрації довідка про реєстрацію місця проживання дитини повертається до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану, або за бажанням того з батьків (представників), хто подавав заяву, може бути видана у відділі реєстрації місця проживання громадян виконкому, надіслана поштою.

          Згідно з чинним законодавством батьки, або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження. Тим не менш, затягувати з пропискою новонародженого не рекомендується. Законом передбачена адміністративна відповідальність за допущення проживання осіб без реєстрації на своїй жилплощі. Цей закон поширюється на осіб будь – якого віку, включаючи новонароджених дітей. У зв’язку з цим батьки ризикують заплатити штраф за відсутність прописки новонародженого.