Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Переводимо стрілки годинників!

     Ось і настала довгоочікувана весна! Під променями теплого сонця напрочуд швидко розтанув сніг, а земля вже вкривається зеленим килимом молодої трави. Ще однією весняною «приємністю» є подовження світлового дня – про це попіклувалася сама Природа. Та і люди не лишились осторонь –  всім нам відомо  про переведення годинників.

     В Україні такий перехід з зимового на літній час відбувається згідно постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року № 509, якою визначено, що годинникову стрілку слід перевести на 1 годину вперед о 3 годині ночі в останню неділю березня. Тобто цієї весни переведення годинників відбудеться в ніч з 25 на 26 березня.

     Щоб звикання організму до нових часових умов проходило більш комфортно, слід впродовж декількох тижнів дотримуватись нехитрих рекомендацій, розроблених лікарями та вченими, які займаються поглибленим вивченням фізіологічного та психологічного стану у період часової адаптації.

1. Повноцінно висипайтеся. Лягайте спати та прокидайтеся на 30-40 хвилин раніше, ніж робите звичайно.

2. Не відкладайте на ранок важливі справи. Вранці ви будете надто втомлені, щоб вирішувати складні завдання, а ввечері навпаки – відчуватимете прилив бадьорості.

3. Зфокусуйтеся на позитиві! У перші два тижні після переведення годинників намагайтеся звести до мінімуму вплив усіх психічних збудників (телебачення, інтернет, алкоголь тощо), які так чи інакше можуть спровокувати нервове напруження і, як наслідок, порушення сну.

4. Віддайте перевагу прогулянкам на свіжому повітрі. Спокійний променад ввечері чи помірні фізичні навантаження стануть приємним завершенням дня і принесуть користь всьому організму.

5. Відмовтеся від кави. Чи, принаймні, зменшіть її вживання до однієї чашечки на день. Альтернативою улюбленому напою може стати трав’яний чай з ромашки чи м’яти.

     Дотримання цих простих рекомендацій суттєво полегшить звикання до переходу на літній час і мінімізує його негативний вплив на ваш організм. Тож, не забувайте перевести свої годинники і, незважаючи ні на що, будьте здорові та усміхнені, сповнені енергії і оптимізму, адже весна – чудовий час для нових починань і реалізації планів!