Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

«Рідна мова – основа нації»

   Рішенням ЮНЕСКО 21 лютого оголошено Міжнародним днем рідної мови. Це свято - ще одна нагода для кожного громадянина усвідомити причетність до свого народу, до рідної мови.

   Створена на світанку людської історії мова розвивається, живе. Це безцінний скарб, який потрібно берегти і примножувати. Життя мови залежить від народу, який несе її у своїй культурі, у своїх звичаях, традиціях,піснях. Рідна мова - це батьківська мова, мова народу, мова серця.

   У рамках відзначення Міжнародного дня рідної мови протягом 19-22 лютого 2016 року в загальноосвітніх закладах освіти району відбулися тематичні заходи.

   19 лютого 2016 року в Криворізькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №120 відбулась урочисте відзначення Міжнародного дня рідної мови. Діти Криворізькій загальноосвітній школі №120 брали активну участь у святі, декламуючи вірші про рідну мову. Вчитель української мови та літератури розповіла про мову, про її витоки, значення в житті кожної людини. Юна бандуристка КШЗ №120 виконала українську народу пісню «Тополина земля» в обробці  А. Філіпченка.

   Свято пройшло змістовно, цікаво, весело і активно.

   Під час відзначення Міжнародного дня рідної мови в загальноосвітніх навчальних закладах було проведено ряд заходів:

-конкурси читців;

-уроки вільних думок  «Я знаю силу слова», «Я з дитинства звик до того, щоб чути українську і російську мови»;

-ярмарки крилатих висловів «Народ скаже, як зав’яже»;

-літературні виставки «Прилиньмо душею до перлин рідної мови»;

-усний журнал: «Мова – скарбниця духовності народу»;

-турнір красномовців, тощо.

   Заключним акордом патріотичної хвилі  став пізнавальний ерудит- квартет  «Як парость виноградної лози, плекайте рідну мову», Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №122 для учнів 8-11 класів.  Учасникам  команд та  уболівальникам запропоновано цікаві завдання з української мови, виконуючи які вони продемонструють свої знання із лексикології, граматики та орфоепії.  Усі запитання і  правильні відповіді  на них діти бачитимуть на великому екрані та чутимуть із вуст ведучої. Актори-аматори  покажуть глядачам уривок із «філологічної» п’єси  Миколи Куліша «Мина Мазайло».

Маємо надію, що в серці кожного з нас завжди житиме велика любов до рідної мови та повага до мов світу.