Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про майбутнє виборчої системи в повоєнній Україні

Як повідомляє пресслужба Секретаріату Центральної виборчої комісії, візійна дискусія про майбутнє виборчої системи в післявоєнній Україні відбулася в Київській школі державного управління імені Сергія Нижного. Участь у заході взяли Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко, головний радник Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) та старший директор IFES в Україні Пітер Ербен і Голова НАЗК Олександр Новіков.

Учасники обговорювали, якою має бути виборча система та які найбільші виклики  чекають на повоєнних виборах. Голова ЦВК зауважив, що Україна еволюційно дійшла до пропорційної виборчої системи з відкритими списками, яка є найкращим варіантом для нашої країни, хоча й потребує доопрацювання та усунення тих обмежень, які роблять її умовно відкритою. Проте як виняток для повоєнної України з точки зору адміністрування виборів, зважаючи на всі виклики, на особисту думку Олега Діденка, найбільш сприятливою є пропорційна система із закритими списками.

«Повоєнні вибори й так будуть надзвичайно складними. Тож дуже важливо забезпечити довіру до їх результатів та формування легітимних органів влади. Україна буде проходити етап відновлення і багато залежатиме від того, наскільки довірятимуть владі в нашій країні і далеко за її межами.

В постконфліктному суспільстві, яке матиме величезний запит на справедливість, вагоме значення має застосування виборчої системи, яка зводить до мінімуму можливості зловживань та фальсифікацій. Бажано, щоб виборча система буда достатньо простою, а точніше – зрозумілою для виборців, адже часто для людини «не розумію означає не довіряю». Тож на повоєнних виборах не варто експериментувати й запроваджувати щось абсолютно нове, що досі не застосовувалось. До того ж, важливо, щоб виборчий процес був спрямований на об’єднання країни, має бути забезпечено представництво всіх територій», – наголосив Олег Діденко.

Головний радник Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) та Голова НАЗК говорили про пропорційну систему з відкритими списками, але теж зауважили про зміни, які потрібно внести. Зокрема, Пітер Ербен наголошував на забезпеченні гендерних квот, а Олександр Новіков акцентував на змінах, які унеможливлять політичну корупцію, адже, як свідчать проведені опитування, політична корупція – це основний вид корупції, що тригерить українців.

Щодо викликів на повоєнних виборах, то йшлося насамперед про безпеку, зруйновану інфраструктуру, значні міграційні процеси, неактуальні списки виборців тощо. Голова ЦВК згадав про робочі групи в Комісії, які напрацьовують шляхи подолання цих викликів, та наголосив, що головне – це життя людей, а отже, безпека під час проведення виборів. Пітер Ербен зауважив, що вітає слова Президента України про те, що вибори під час війни є недоцільними, та наголосив: Україна має глибоку виборчу традицію, з 2014 року вибори в Україні високо оцінювалися міжнародною спільнотою, тож є чималі надії, що Україна впорається. Хоча, без сумніву, на всіх чекають великі труднощі і готуватись до них варто вже зараз, щоб провести вибори на належному рівні та показати Україну на міжнародній арені в найкращому світлі.

Наприкінці дискусії спікери відповіли на запитання присутніх, зокрема, про фінансування політичних партій, обговорили переваги та недоліки окремих виборчих систем, можливість підняття прохідного бар’єру для партій та як бути з виборами на територіях, які звільнять ЗСУ після їх вже майже десятилітньої окупації.