Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Відбулося обговорення актуальної проблеми утилізації відходів та потенціал подальшого використання цієї сировини для виробництва енергії

Голова агентства Держенергоефективності України Сергій Савчук та голова відомої японської компанії «Марубені Корпорейшн» Акіяма Тецуо обговорили актуальну в країні проблему утилізації відходів та значний потенціал використання цієї сировини для виробництва енергії.  

Сергій Савчук зауважив, що відходи – ще один важливий ресурс для генерації енергії. Щороку в Україні вивозиться 10 млн. тонн побутових відходів. З них можна виробляти 3,5 млн. Гкал тепла та 1,2 млрд кВт*год електроенергії, а у результаті, заміщувати 700 млн. м3 природного газу щорічно.

В Україні використовується лише 1,4 % всіх відходів для виробництва енергії, 5,6 % проходять процедуру сортування, 93% вивозиться на сміттєзвалища. 

Сергій Савчук наголосив, що прийшов час змінювати ситуацію та брати приклад із Швеції, де майже половина відходів переробляється для повторного використання, а інша половина стає джерелом енергії. На полігонах залишається лише 1% сміття.

У ході перемовин Голова ознайомив представників японської компанії із розробленою фінансовою моделлю перероблення відходів в Україні.

За результатами зустрічі сторони домовилися співпрацювати та опрацювати економічно вигідні моделі встановлення потужностей з переробки відходів та виробництва енергії.