Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Серпень багатий на свята

Останній місяць літа багатий на свята, адже православні християни традиційно святкують три Спаси: Медовий, Яблучний та Горіховий. Ці свята не лише нагадують нам про шанування релігійних звичаїв, а й натякають, що осінь зі своїми щедрими дарами уже на порозі.

У народі з давніх-давен свято Спаса - це свято врожаю. Його первісне коріння сягає дохристиянських вірувань. Свідченням того, що Спас символізував свято врожаю, яке згодом використало в своїй обрядовості християнство, є звичай освячувати в церкві дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, мед, бджолині стільники.

У день Медового Спасу (він же Маковія), традиційно починається Успенський піст. Його приходу найбільше чекали пасічники. Кожен бджоляр за два-три дні до свята «підрізав бджоли» - визначав, скільки меду взяти собі, скільки залишити бджолам, щоб вони перезимували. Напередодні свята вони пригощали медом сусідів, друзів і обов’язково бідних людей. На Маковія люди приносили до церкви для освячення свіжозібраний мед, стільники, воду, мак і трави. Також прийнято випікати пряники, пироги та млинці з медом і маком.

На Яблучний Спас (або як його ще називають Середній або Великий) зазвичай освячують у церкві яблука та інші фрукти та вірять, що вони набувають чудодійних властивостей. Добрі українські господині готують з яблук різні страви та роблять заготовки на зиму.

Відзначення останнього, третього Горіхового Спасу, пов’язане із закінченням жнив. Саме тому цей Спас ще називають Хлібним. У цей день випікають хліб із нового врожаю, і після освячення він є головним на столі. Поряд з ним також мають бути мед, яблука та горіхи. Як і на Медовий Спас, цього дня треба освячувати воду, а воду з підземних джерел вважають цілющою.

В ці свята у всіх православних храмах нашого району за стародавнім церковним звичаєм освячують  найрізноманітніші осінні дари - стиглі яблука, виноград, хліб і, звичайно ж, мед.

Святами Спаса завершується останній календарний місяць літа. Тому народна мудрість і говорить: «Прийшов Спас — тримай рукавиці про запас!»

Тож щиро вітаємо з чудовими серпневими святами. Нехай життя буде солодким і соковитим, як стигле яблучко, хай панує лад у ваших сімʼях, а рідні завжди будуть здоровими!