Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Монетизація субсидій «живі гроші» для всіх

З травня 2021 року, згідно Постановою уряду «Про внесення змін до деяких постанов України» від 14 квітня 2021 року, субсидію «живими грошима» отримують вже всі. І як раз ця зміна виникає у громадян чи мало запитань. Управління праці та соціального захисту населення відібрало найтиповіші з них і дає роз’яснення.

Якщо документи на субсидію подавалися на початку минулого опалювального сезону, а кошти перераховувалися в Ощадбанк, який оплачував комунальні платежі, то чи треба заново все оформлювати?

Так, потрібно. Тому що громадянин має вказати, куди саме потрібно перераховувати кошти: на банківський рахунок чи на віділення пошти. У тих випадках не передбачено автоматичного призначення житлової субсидії на наступний період. Нагадаємо, 19 травня 2021 року Уряд прийняв рішення, згідно з яким розляд питань щодо призначень житлових субсидій на наступний рік домогосподарствам, що отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, буде проводитися без звернень громадян, окрім:

- домогосподарств, яким грошова субсидія надавалася у грошовій безготівковій формі;

- була призначенна за фактичним місцем проживання осіб (орендарі, житлових приміщень, внутрішньо переміщені особи);

- була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації.

Раніше субсидія надходила на карту Приват Банку, з якої ми самі оплачували комунальні послуги. Чи потрібно зараз поновлювати документи?

Питання про перепризначення субсидії на наступний період буде розглядатися автоматично без вашого звернення, оскільки ви отримували її до цього «живими грошами».

Чи буде нарахована пеня за травень через сплату комунальних послуг, якщо виною тому затримка субсидії?

Згадго статті 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населеню житлові субсидії.

Чи може онук на свій банківський рахунок отримувати субсидію, оформлену на бабусю?

Ні, виплати йдуть тільки на рахунок заявника.

За більш детальною інформацією Ви можете звернутися до управління праці та соціального захисту населення виконкому Саксаганської районної у місті ради за адресою: вул. Софії Перовської, 16 А, телефон 0983602004, 94-72-42, електронною адресою: [email protected]