Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Увага! Пожежонебезпечний період

   У зв’язку з настанням весняно-літнього пожежонебезпечного періоду значно збільшилась кількість пожеж, основною причиною яких є неконтрольоване випалювання сухої трави та листя на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг тощо, що призводить до пожеж лісових насаджень, торфовищ, відключень повітряних ліній електропередач надвисокої напруги, у зв’язку з чим державі наносяться значні матеріальні та екологічні збитки і виникає загроза загибелі людей.

   Крім того, спалювання трави аж ніяк не сприяє підвищенню родючості грунтів. Адже висока температура при горінні знищує всю мікрофлору, що утворюється у верхньому шарі грунту. Гинуть не тільки мікроорганізми, але й знищуються гнізда птахів, різні види тварин, плазунів тощо.

   Пам'ятайте, законодавством України за самовільне спалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність.

   Відповідно до ст. 77 Кодексу  України «Про адміністративні правопору-шення» – випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно- болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органу державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у сумі від 170 до 340 грн., на посадових осіб – від 850 до 1190 грн.  Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн., на посадових осіб – від 1190 до 1700