Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Вербна неділя

Вербна неділя - значиме свято для християн, що цьогоріч припадає на 25 квітня. Саме в цей день Христос урочисто в’їхав до Єрусалиму незадовго до розп’яття. Тому інша назва свята – Вхід Господній в Єрусалим.

То звідки виникла Вербна неділя? Її поява пов’язана з відомою біблійною історією. Згідно з нею, за кілька днів до того, як прийняти смерть у муках, Ісус урочисто в’їхав до Єрусалиму. Народ радо вітав його, почувши про дива та зцілення людей. І кидав під ноги пальмові гілочки – звичай, якими вітали правителів-переможців. Тому у деяких країнах цю неділю називають Пальмовою. У нас верба стала символічною пальмовою гілкою. Під час богослужінь у Вербну неділю в храмах освячували букетики верби. 

Як готуватися до Вербної неділі

1.Підготувати вербові гілочки.

За кілька днів до свята запасаємося гілками з верби. Їх зрізають та ставлять у домі, щоб ті розпустилися до свята.

2.Навести лад у домі.

Бо Вербна неділя – велике свято. Робити у цей день нічого не можна. Тож прибираємо, перемо, мажемо чи фарбуємо заздалегідь.

3. Подбати про святковий стіл.

Тобто наперед спланувати меню, купити продукти та приготувати основні страви. Однак пам’ятаймо, що триває Великий Піст. У цей день його можна послабити, але дотримуватися усе одно потрібно. Наприклад, їсти рибу, але не вживати м’яса.

4.Освятити вербу в церкві.

Для цього відвідують богослужіння у суботі напередодні та у саму Вербну неділю зранку. Люди приходять у храм з гілочками верби. Їх освячують під час служби, кроплячи водою.

5.Побити вербою близьких.

Так, саме побити. Для їхнього ж добра. Взяти гілочку і, легенько поплескуючи нею, примовляти:

«Верба б’є, не я б’ю,

За тиждень — Великдень!

Уже недалечко

Червоне яєчко.

Лоза б’є, не я б’ю,

За тиждень - Великдень!

Будь здоровий, як вода,

І багатий, як земля».

Здавна люди вірили, що цей ритуал побиття вербою додає здоров’я та приносить удачу.

6.Зберігати вербу вдома протягом року.

Освячена в церкві верба вважається особливою. За традицією, гілочки верби потрібно принести з церкви і розкласти в будинку - прикрасити ними ікони і розмістити в кожній кімнаті. Прийнято зберігати освячену вербу протягом усього року, адже вона вважається оберегом від хвороб, пожеж, повеней та інших неприємностей. Крім того, згідно з переказами, гілочки верби допоможуть зберегти в оселі щастя, любов і благополуччя.

Вербна неділя в 2021 році знову буде проходити в умовах карантину. Він не забороняє богослужіння - вони будуть проходити, але в обмеженому форматі. Предстоятелі українських церков вже звернулися до українців із закликом дотримуватися дистанції при відвідуванні служби і не нехтувати карантинними обмеженнями, так як в нинішній ситуації це єдиний спосіб захиститися від коронавірусної хвороби.

Тож не забудьте привітати рідних, друзів, знайомих зі святом, щиро бажаючи здоров’я та добра.