Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Інформація про надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» або виплати його грошової компенсації

Підтримуючи сім’ї з дітьми, держава запровадила видачу молодим батькам натуральної допомоги, відомої як «пакунок малюка» або «бебі-бокс». Ідея дуже проста: дати мінімально необхідний комплект засобів та  матеріалів, потрібний на перші місяць-два життя малюка.

Право на бебі-бокс

         Відповідно до З акону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», одноразова натуральна допомога «пакунок малюка» — це допомога в разі народження дитини, яка надається:

- батькам живонародженої дитини;

         - особам, які їх заміняють;

         - родичам, які забирають дитину з пологового будинку.

Пакунок малюка — це додаткова допомога. Тож його мають надати незалежно від інших державних допомог чи виплат у зв’язку з народженням дитини.

Єдиною підставою для видачі бебі-боксу є факт народження живої дитини.

         Отримати «пакунок малюка» можна у будь-кому державному чи приватному закладі охорони здоров’я:

          - пологовому будинку;

          - пологовому відділенні;

          - перинатальному центрі;

          - неонатальному центрі тощо.

         Якщо на момент виписки дитини бебі-бокси в лікарні закінчилися, слід звернутись із письмовою заявою до органу соціального захисту населення за місцем проживання або перебування.

Отримати бебі бокс можна навіть тим батькам, чиї діти народилися поза межами медичного закладу — протягом року з моменту народження дитини.

Як отримати «пакунок малюка»: які документи подати

Якщо видача бебі-боксу відбувається в пологовому, батькам не потрібно нічого робити. Оформлення документів покладається на відповідний заклад. Можливо, треба буде написати чи підписати заяву, а також поставити підпис у формулярі про отримання.

Якщо пакунки малюка відсутні, то молодим батькам треба надати в орган соціального захисту населення:

  1. Довідку з пологового будинку про неотримання бебі-боксу під час виписування;

2. Копію свідоцтва про народження дитини (цей документ попередньо треба отримати у місцевому РАЦС);

Органи соцзахисту перевіряють дані, чи часом батьки не отримали бебі-бокс у іншому органі (наприклад, за місцем реєстрації батька чи матері), і впродовж 30 днів із дня народження дитини повинні видати батькам бебі- бокс.

Якщо минуло понад 30 днів, батьки можуть клопотати про виплату компенсації за бебі-бокс. Тоді до наведеного вище переліку документів треба надати також довідку з «ПриватБанку» про відкриття спеціального соціального рахунку «Пакунок малюка» та отримання картки, на яку буде перераховано таку компенсацію. Відповідно, перед цим треба відкрити такий рахунок. На жаль, наразі обрати інший банк чи отримати цю допомогу на картку, на яку зараховується допомога при народження дитини, не можна. Звернутися за компенсацією можна не пізніш ніж через 12 місяців із дня народження дитини.