Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Як придбати земельну ділянку для будівництва житла та дачі

Для тих, хто не має у своїй власності землі, реалізація мрії про будівництво дачного котеджу або власного будинку починається з придбання земельної ділянки.

Як пройти цей етап, аби мрія втілилася в життя?

Про які нюанси слід знати недосвідченим покупцям: як обрати ділянку, про що запитати продавця, які вимагати документи.

 

Що треба знати про ділянку купованої землі.

 

Перш ніж підписати договір купівлі-продажу, «познайомтеся» з ділянкою землі, яку збираєтеся придбати.

1. Якщо на ділянці немає будівель, поцікавтеся, чи є можливість підключитися до електромережі, газо- та водопроводу. Оптимальний варіант для будівництва — придбати ділянку зі старою невеличкою хатою, яку потім можна знести. Так ви на місці перевірите, чи є в будинку світло, газ, вода, і вам не доведеться додатково платити за підключення до загальних мереж і оформлювати купу документів.

2. Зверніть увагу на рельєф і площу. Для зведення будинку краще обрати рівнинну ділянку квадратної форми. Такий варіант може коштувати дорожче за вузьку, видовжену ділянку або ділянку з горбистою місцевістю, але надалі з будівництвом буде менше клопотів і витрат. Адже на схилі доведеться зміцнювати ґрунт, а на вузькому відрізку складно оптимально розмістити житловий будинок, гараж, господарські будівлі, оформити прибудинкову територію, висадити дерева.

3. Не полінуйтеся приїхати на ділянку без продавця і поговорити із сусідами, працівницею місцевого магазину: від людей можна дізнатися подробиці, які продавець побажає приховати не на вашу користь.

 

Якщо на ділянці немає водопроводу і каналізації, необхідно врахувати майбутні витрати на обладнання вигрібної ями і буріння свердловини. Якщо остання вже є, поцікавтеся якістю води: чи можна її використовувати для приготування їжі і пиття. Чим глибша свердловина, тим краще.

Не обирайте ділянку поруч з промисловими заводами, хімічним виробництвом, високовольтними лініями. Під час огляду ділянки зверніть увагу на під’їзні шляхи, стан доріг, а також на рослинність: посеред облюбованої вами території може рости віковічний дуб, який охороняється законом і який у жодному разі не дозволять зрубати.

 

Юридичний статус земельної ділянки.

Шукайте для будівництва житла приватизовану землю. Неприватизовані ділянки не належать продавцю, він продає лише право на їх приватизацію. Після купівлі такої ділянки доведеться витратити чимало часу і коштів на те, щоб стати господарем на своїй землі.

Якщо ж ви шукаєте землю для зведення невеличкого дачного будиночку або для встановлення переносної конструкції, тоді можна купувати неприватизовану ділянку і оформлювати договір із садовим товариством, сільською або селищною радою щодо користування землею.

Перевірити факт приватизації землі господарем просто: варто лише попросити його показати державний акт, який підтверджує право власності. У документі зазначається:

 

  • · ім’я власника;
  • · розмір ділянки;
  • · місцезнаходження (за цими даними легко перевірити, чи вам
  • · демонструють акт саме на куповану ділянку);
  • · призначення землі (на це слід звернути особливу увагу, адже не на
  • кожній земельній ділянці можна будувати житло);
  • · підписи посадових осіб (представників місцевого органу із земельних
  • · ресурсів, голів держадміністрації).

 

Яка земля підходить для будівництва житла, а яка для дачі.

У кожної земельної ділянки — своє призначення. Для зведення житлового будинку потрібно обирати землю, відведену під громадську або житлову забудову. Зведений на такій ділянці будинок можна зареєструвати як нерухоме майно і прописатися в ньому.

Для будівництва дачного котеджу підходить земля сільськогосподарського призначення. На такій ділянці можна збудувати будинок, але його не можна зареєструвати, у нього не буде адреси, тому і прописка в ньому неможлива.