Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Експрес-інформація Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області щодо попередження пожеж та загибелі людей на них в осінньо-зимовий період

За 10 місяців поточного року в населених пунктах та на об’єктах на території  Дніпропетровської області області виникло 8700 пожеж, внаслідок яких загинуло 124 особи та 126 постраждало. При цьому вогнеборцями було врятовано 118 осіб, з них 11 дітей.

За цей період у житловому секторі виникло 7597 пожеж. Через порушення правил користування пічним опаленням з початку року виникло 166 пожеж, у результаті яких загинуло три особи. Внаслідок необережного користування побутових електроприладів сталося 1089 пожеж, на яких загинуло 33 особи. Від порушень правил користування газовими та гасовими приладами виникло 17 пожеж, внаслідок яких загинула одна людина.

Від необережного поводження з вогнем виникло 7250 пожеж, під час яких загинуло 85 осіб. Необережне поводження з вогнем під час паління призвело до виникнення 3289 пожеж, внаслідок яких загинуло 73 особи.  

З настанням прохолодної погоди значно ускладнюється обстановка щодо виникнення надзвичайних ситуацій та пожеж у побуті, які призводять до загибелі людей. Найчастіше жертвами вогню є особи похилого віку, члени неблагополучних сімей та особи, що зловживають спиртними напоями.

Осінньо-зимовий період характерний тим, що населення використовує для обігріву житла неякісні електрообігрівальні прилади, частенько - саморобного виготовлення, що призводить до трагедії.

З настанням мінусових температур збільшується кількість включених в мережу електронагрівальних приладів, а, отже, і навантаження на електропроводку. У ряді випадків із-за природного старіння, також внаслідок тривалого періоду експлуатації з перевантаженням, відбувається пробій ізоляції і коротке замикання електропроводки, яке призводить до виникнення пожежі.

 У квартирах і житлових будинках, що мають пічне опалення, не звертається увага на виконання вимог пожежної безпеки як при влаштуванні печей, так і при їх експлуатації. Пожежі найчастіше відбуваються внаслідок появи у цегляній кладці тріщин, у результаті застосування для розпалювання горючих і легкозаймистих рідин, випадання з топки або зольника палаючих вугіль.

Окрім цього, для опалювання приміщень використовують газові конфорки і духовки.

В опалювальний період з 1 жовтня 2015 року по 1 квітня 2016 на Дніпропетровщині виникло 4043 пожежі, на яких загинуло 118 осіб та травмовано 85. Під час пожеж врятовано 148 осіб, з них 16 дітей.

За цей період у житловому секторі сталося 3424 пожежі. Пожежі були спричинені: необережним поводженням з вогнем - 2658 випадків, під час яких загинула 81 особа; необережним користуванням побутовими електроприладами - 497 випадків, на яких загинула 21 особа; порушенням правил пожежної безпеки під час експлуатації пічного опалення – 222 випадки, де загинуло 9 осіб; порушенням правил користування газовими та гасовими приладами виникло 11 пожеж, внаслідок яких загинуло 2 людини.

Якщо у вашому житлі холодно, радимо використовувати для опалювання приміщень тільки електрообігрівачі заводського виробництва.

Перед початком опалювального сезону огляньте печі і димарі: чи справні вони, чи не мають тріщин а також обов'язково очистите їх від торішньої сажі.

Поясніть дітям, як уберегтися від біди, ніколи не доручайте їм наглядати за печами, що топляться, не залишайте наодинці з включеними електрообігрівачами.

Не перенавантажуйте електромережу, включаючи одночасно декілька потужних побутових електроприладів, використовуйте тільки калібровані запобіжники.

Шановні батьки! Приділіть увагу нагадуванню правил безпечної поведінки своїм дітям.  Розкажіть їм про основні небезпеки, які можуть підстерігати їх вдома. Навчіть правилам безпечного використання газових та електричних приладів. Безпека дітей залежить в першу чергу від батьків! Спілкуйтесь з дітьми, навчайте їх основам безпеки життєдіяльності, виховуйте культуру безпечної поведінки.

Якщо виникла пожежа чи інша надзвичайна ситуація негайно викликайте оперативно-рятувальну службу за телефоном 101. Зателефонувавши, обов’язково вказуйте точну адресу місця події, своє прізвище і номер телефону.