Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Недопущення спалення опалого листя

Щороку восени для нашого промислового міста зі складним екологічним становищем додається проблема спалювання бур’яну, листя і сухої рослинності. З приводу цього варто зауважити, що при згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, самою токсичною з яких є діоксин.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери над містом. При згорянні, скажімо, поліетиленового пакету в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Дим від вогнищ може утворювати смоґ і надовго зависати у повітрі. У цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП. Крім того, задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії.

Існує багато нормативних актів чинного законодавства в Україні , дотримання яких дозволило би мешкати в екологічно чистому середовищі, створювати такі ж умови для проживання своїх сусідів і боротися з шкідливим для всіх палінням. Звертаємо увагу, що за порушення екологічного законодавства з питання паління сухостою передбачено штраф в розмірі від 340 до 1360 грн. - для фізичних осіб і в розмірі від 850 до 1700 грн. – для посадових осіб. Тому дуже бажаним для громади було б свідоме дотримання кожним громадянином законів, норм і правил, прийнятних для всіх!

А головне, що утилізувати опале листя можливо екологічно безпечним і маловитратним способом - компостуванням.