Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

День Державного Прапора України

НАШ ПРАПОР
Небеса блакитні
Сяють з глибини,
А пшеничні й житні
Мерехтять лани.

Образ цей не зблідне,
Хоч минуть жнива.
Це знамено рідне –
Злото й синява.

Прапор наш, як літо,
В сонці майорить.
По долині – жито,
По горі – блакить.

Прапор наш – не битва,
Не рушничний дріб:
По горі молитва,
По долині – хліб.
        (Дмитро Павличко)

 

23 серпня ми вшановуємо один із офіційних символів суверенітету нашої країни – Державний Прапор України, який є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.

Синьо-жовтий стяг над нашою землею завжди був символом національного відродження, втілення віковічної мрії наших предків про свободу, незалежність і славу України. Під синьо-жовтим стягом починалися найважливіші події нашої історії, з ним солдати захищали і захищають рідну землю.

Державний Прапор України затверджений Верховною Радою України 28 січня 1992 року. Це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Жовті та сині барви символізували Київську Державу ще до християнізації Русі. Майже всі герби міст України загалом обрамлялися цими кольорами.

З XVIII століття полкові й сотенні козацькі прапори Війська Запорізького вироблялися з блакитного полотнища, на якому жовтою фарбою наносився хрест, зорі, зброя, постаті святих.

Так, упродовж історичного розвитку синьо-жовтий прапор був символом боротьби за національні й соціальні права українського народу, а за часів незалежності став Державним Прапором України. Саме в ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі. Державний Прапор як символ нашої країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.

Український прапор – це символ пшениці в степах під блакитною аркою неба, який уособлює споконвічне прагнення народу до миру, праці, краси та багатства рідної землі.

День Державного Прапора – не просто святковий день в календарі. Це нагадування про високу ціну і значення суверенітету й символів України – держави українського народу, право на свободу якої виборювали і виборюють сьогодні тисячі справжніх патріотів. Поважаймо ж символи нашої держави та пишаймося її здобутками! Зі святом!