Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

До уваги мешканців району! Заходи з ліквідації осередків стихійної торгівлі тривають!

Торгівля з рук у невстановлених місцях - це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладання штрафу. Право вживати заходи до правопорушників віднесено до компетенції органів внутрішніх справ. Але, необхідно, щоб усі мешканці нашого міста налаштувались на боротьбу з цим злом.

Внаслідок існування незаконної торгівлі порушуються Правила торгівлі, норми стандартизації, метрології та сертифікації, вимоги чинного законодавства, у т. ч. земельного, податкового, трудового, санітарного.

Рішенням виконкому міської ради від 10.04.2013 №118 «Про невідкладні заходи щодо ліквідації та запобігання виникненню несанкціонованої торгівлі в місті» передбачено проведення невідкладних заходів з ліквідації місць стихійної торгівлі на території м. Кривого Рогу.

Щодня, в денний і вечірній час, працівниками Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Дніпропетровській області спільно з працівниками виконкому районної у місті ради проводяться рейди щодо впорядкування та ліквідації стихійної торгівлі на вулицях, площах, біля ринків району, проводиться робота з приватними підприємцями та адміністраціями ринків, яка направлена на залучення торгуючих з осередків стихійної торгівлі на територію ринків.

Так, працівниками Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Дніпропетровській області за результатами рейдової роботи з початку року складено 62 адміністративних протоколи за ст. 160 КУпАП (торгівля з рук у невстановлених місцях).

Результати посиленої щоденної протидії стихійній торгівлі вже відчутні – вулиці району стали вільнішими. Так, з осередку несанкціонованої торгівлі на проспекті 200-річчя Кривого Рогу протягом липня-серпня 25 торгуючих залучено на ринок «Ювілейний».

Але для повної ліквідації цього явища необхідно, щоб мешканці району відмовились від купівлі товарів з рук. Адже здійснюючи, на перший погляд, дріб’язкову покупку на «стихійному ринку» громадяни тим самим підтримують стихійну торгівлю, яка наражає їх на потенційну небезпеку для здоров'я та життя. Крім того, законодавство України не передбачає захист прав споживачів при їх порушенні на «стихійних ринках».

З метою впорядкування та недопущення стихійної торгівлі на території, прилеглій до ринку «Ювілейний», адміністрацією ринку виділено понад 30 місць для реалізації громадянами продукції, вирощеної на власних присадибних ділянках, за пільговою платою за послуги ринку 2 грн. Крім того, у разі потреби збільшення кількості пільгових місць на ринку «Ювілейний» керівництвом буде розглянута можливість щодо їх надання.

Кожен мешканець району та міста має можливість придбати якісний товар на ринках району, а саме: «Ювілейний», «Б. Вечірній», «Жовтневий». Для здійснення контролю за дотриманням порядку зберігання та реалізації продукції тваринного та рослинного походження на ринках функціонують акредитовані лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

Шановні мешканці, будьте пильні, не купуйте продукцію сумнівної якості в місцях стихійної торгівлі. Подумайте про своє здоров'я і про здоров'я своїх близьких.