Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про нікчемність «результатів виборів» на тимчасово окупованих територіях України

Центральна виборча комісія Російської федерації, яка організовувала і проводила «вибори», повідомила про рекордну явку на них – «87 мільйонів виборців, що становить 77,44% від загальної кількості громадян. Такі цифри визначені з урахуванням голосів «виборців» на тимчасово окупованих територіях України.

Центральна виборча комісія постановою від 23 лютого 2024 року №10 засудила протиправні рішення та дії органів влади Російської федерації та її окупаційних адміністрацій щодо організації підготовки і проведення 15–17 березня 2024 року «виборів» на тимчасово окупованих територіях України – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях.

Європейський Парламент 25 квітня 2024 року ухвалив резолюцію щодо недемократичних президентських виборів у Росії та їх нелегітимного поширення на окуповані території (2024/2665(RSP)), якою однозначно засудив незаконні так звані вибори, проведені росією на тимчасово окупованих територіях України; наголосив, що проведення «виборів» на цих територіях є явним порушенням суверенітету України та міжнародного права.  

Представники світової спільноти, закордонних відомств європейських держав (зокрема Німеччини, Франції, Литви, Естонії, Великої Британії, Польщі, Чехії, Італії) теж рішуче засудили фейкові псевдовибори, в тому числі на окупованих територіях України.

Центральна виборча комісія, підтримуючи позицію Міністерства закордонних справ України, наголошує, що легітимними на території суверенної незалежної України можна вважати тільки ті вибори та їх результати, організація і проведення яких здійснювались відповідно до положень Конституції та законів України і лише утвореними та уповноваженими на це законами України органами їх адміністрування.

Центральна виборча комісія наголошує на невідворотності покарання посадових і службових осіб, причетних до організації та проведення цих «виборів», та закликає Службу безпеки України активізувати процес їх притягнення до кримінальної відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України.