Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Інформація про надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» та порядок отримання грошової компенсації

Підтримуючи сім’ї з дітьми, Держава запровадила видачу молодим батькам натуральної допомоги, відомої як «пакунок малюка» або «бебі-бокс».

Пакунок малюка — це додаткова допомога. Тож його мають надати незалежно від інших державних допомог чи виплат у зв’язку з народженням дитини.

Єдиною підставою для видачі бебі-боксу є факт народження живої дитини. Отримати «пакунок малюка» можна у будь-якому державному чи приватному пологовому будинку.

Якщо на момент виписки дитини бебі-бокси в лікарні закінчилися, слід звернутись із письмовою заявою до органу соціального захисту населення за місцем проживання або перебування.

Все більше батьків звертаються вже за отриманням грошової допомоги, на яку набувають права у разі неотримання протягом 30 днів з дня народження дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» з незалежних від отримувача причин (зокрема, відсутності «пакунка малюка» в закладі охорони здоров’я, структурному підрозділі з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування новонародженої дитини, народження дитини за кордоном, тощо).

         

Як молодим батькам отримати грошову компенсацію замість «пакунка малюка»

 

Порядок отримання компенсації передбачений Постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 2020 № 744 «Про деякі питання реалізації пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Виплата грошової компенсації проводиться у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на спеціальний рахунок отримувача, відкритий в акціонерному товаристві комерційний банк «ПриватБанк».

Для цього у «ПриватБанку» громадянам, у яких народилась дитина, відкривають рахунок зі спеціальним режимом використання та видають спеціальну соціальну картку.

Батьки дитини можуть звернутися за зазначеною компенсацією протягом 12 місяців з дати народження дитини та самостійно протягом року витратити кошти грошової компенсації виключно для придбання дитині одягу, взуття, засобів гігієни та догляду, текстилю, іграшок, деяких засобів гігієни для мами – і зробити це можна лише у певних, визначених у кожному місті, торгових точках.

Важливо врахувати: якщо батьки звернулися за компенсацією пізніше, ніж через 12 місяців після народження малюка, компенсацію вони не отримають.

Призначають грошову компенсацію за місцем проживання або місцем перебування отримувача. Її можна отримати і за місцем перебування – але лише за умови, якщо родина не отримала її за місцем проживання.

Алгоритм дій, який допоможе сім’ям, у яких народилася дитина, отримати грошову компенсацію

1. Звернутися до АТ «КБ «Приватбанк» для відкриття рахунку зі спеціальним режимом використання та отримання картки для виплат «пакунок малюка».

2. Звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування отримувача із:

- заявою згідно з формою, встановленою постановою;

- реквізитами картки для виплат «пакунок малюка»;

- копією свідоцтва про народження дитини;

- довідкою з пологового будинку про неотримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка»;

- копією про присвоєння ідентифікаційного номера та копією паспорта.

Варто зазначити, що проєкт  «Монетизація одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» є пілотним. Він триватиме з 1 вересня 2020 року по 31 грудня 2021.

Разом з тим закон передбачає, що з 1 липня 2021 року запрацює опція монетизації для родин, які надають перевагу коштам, а не натуральній допомозі у вигляді пакунка.