Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Всесвітній День здоров’я – мудрих гонорар

   Здоров'я є однією з основних цінностей і найдорожчим багатством людини. Від стану здоров'я в більшості своїй залежить і все інше в житті людей.   Цей подарунок природи є одночасно і системою з дивним запасом міцності, і вельми крихким даром. 

   Щорічно 7 квітня, в день створення в 1948 році Всесвітньої організації охорони здоров'я, відзначається Всесвітній День здоров'я. Протягом  65 років поспіль (з 1950 р.) проводяться різні заходи для того, щоб люди зрозуміли, як багато значить здоров'я в їхньому житті. 

   Лікарі констатують - здоров’я людини на 50 % визначається умовами і способом життя, на 25% - екологічними умовами, на 15% воно обумовлено генетичними факторами і лише на 10% - діяльністю системи охорони здоров'я.

   Говорячи про здоровий спосіб життя, у першу чергу мають на увазі відмову від шкідливих звичок і заняття спортом. Це необхідна, але зовсім недостатня умова. Насправді, здоровий спосіб життя – це набагато глибше поняття.

   Здоровий спосіб життя з точки зору медиків - це гармонійний режим поєднання роботи та відпочинку, оптимальне харчування, фізична активність, дотримання гігієни, відсутність шкідливих звичок, доброзичливе ставлення до оточуючих і до життя взагалі.

   Здоровий спосіб життя це не футбол по телевізору, це реальні ігри чоловіків на полі, це не дегустація їжі жінками на кухні, а заняття в школі танцю. Для духовного, а тим більше фізичного збагачення потрібен час, якого в еру надшвидкостей постійно не вистачає.

   Активність – головний атрибут здорової людини. Не маєте можливості займатися спортом - більше ходіть пішки, гуляйте у парках, будьте рухливими. Рухайтеся назустріч міцному здоров'ю і довголіттю!

   У нашій суспільній свідомості вітає одна дуже проста думка, безпосередньо пов’язана з питаннями здоров’я і проблемами його відсутності. «Буде здоров’я - решта все, додасться», - так звучить це багатовікове спостереження. І дійсно, наявність або відсутність у людини цього найціннішого стану, докорінно визначає його повсякденне життя, соціальне і суспільне оточення. Здоров’я - це справжнє багатство, наявність якого ми з вами інколи ігноруємо. Здорові люди здебільш рідко замислюються про те, як правильно і розумно влаштувати свій побут і життєдіяльність, щоб їх здоров’я залишалося міцним і надійним на тривалу перспективу. Здоровий спосіб життя молодого покоління є гарантом здоров’я всієї нації. Тому стан здоров’я молоді, без перебільшення, - одна із найважливіших складових здоров’я нації.

   У 2015 році Всесвітній день здоров’я відзначають за темою: «Безпека їжі». Недаремно над усіма явищами людського життя панує турбота про хліб насущний. Він подає той давній зв'язок, який з’єднує всі живі істоти, в тому числі й людину, з усією навколишньою їх природою. Їжа … уособлює собою життєвий процес у повному його обсязі.

   Від правильного режиму харчування залежить розумова і фізична працездатність людини, розвиток і ріст її організму, опірність захворюванням, а також можливість продовження життя. Їжа повинна бути різноманітною, мати хороший зовнішній вигляд і задовольняти потреби і звички, що склалися залежно від віку людини, її професії, побутових умов, національності та інших особливостей.

   Безсистемне і нерегулярне харчування відбивається на здоров'ї та працездатності, порушує нормальну діяльність травного апарату і знижує засвоюваність страви.

   Одним із найголовніших завдань сучасної школи є виховання здорової дитини, охорона здоров'я людини.  Отож, 7 квітня 2015 року заклади освіти Саксаганського району взяли  участь у Всесвітній естафеті здорового способу життя, що пройшли під гаслом «ЗДОРОВ’Я – МУДРИХ ГОНОРАР».

З нагоди Всесвітнього дня здоров’я у закладах  відбудуться  такі заходи:

- виховні години «Острів здоров’я – дитинства край, завжди для себе його відкривай», «Здорова родина – здорова держава»,  «Подорож у країну здоров’я», «Природні чинники здоров’я»;

- години спілкування «Зроби свій вибір на користь здоров’я», «Вживання садово-огородніх  культур з метою посилення імунітету», «Раціональне харчування – гарантія здоров’я», «Яка їжа корисна для молодого організму?»;

- виставки малюнків, творчих робіт,  конкурси плакатів, буклетів, презентацій  «Здорове харчування – запорука здоров’я дитини», «Малятко – здоров ятко», «Овочі та фрукти – здорові продукти»,  «Здоров’я очима дітей», «Вітаміни та мінеральні речовини»;

- відео-екскурсії «В країні здоров’я», «Безпечна їжа»,  «Помічники здоров’я»;

- перегляд мультфільмів «Азбука харчування», «Гігієна харчування»;

- спортивно-патріотичний квест «Ми єдині в здоровій родині»;

- флешмоби з елементами ранкової гімнастики «Веселий ранок», «Ми за активний спосіб життя», «Рухаємося  разом»;

- музична зарядка  для учнів початкової школи;

- спортивні естафети «Веселі старти»,  «Веселі перегони», «Ми спритні, сильні, витривалі», змагання  з футболу, волейболу, баскетболу, шахів, шашок;

- виступи агітбригад «Молодь обирає здоров’я»;

- День здоров’я  у дошкільних навчальних закладах району.

   Традиції святкування Всесвітнього дня здоров’я нерозривно пов’язані з діяльністю всієї системи нашої охорони здоров’я. Профілактика та увага до нашого власного здоров’я, - є основною метою проведених в цей день акцій та заходів. Численні інформаційні матеріали, брошури та буклети, семінари, виступи фахівців і навіть концерти, які приурочені цьому Дню, в простій і доступній формі пояснюють нам важливість цієї позитивної ініціативи.

   Здоров’я  може мати дуже дорогу ціну. І в основному це стосується спроб повернути його на своє місце. У Всесвітній день здоров’я ми бажаємо всім його надійного зберігання. Всім хворим - якнайшвидшого одужання. Здоровим  - підтримувати свій стан та зміцнювати здоров’я. Медикам - хорошої матеріальної і технічної бази. Всім нам - бути здоровими і життєрадісними! Зі святом Вас!