Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

День пророка Іллі

Щороку день пророка Іллі святкується одного і того ж дня – 2 серпня. Його вважають захисником чистої віри та покровителем вірних Богу, крім того, Ілля зцілював хворих та допомагав нужденним. Згідно переказів пророка живим забрали на небо, куди він помчав на вогненній колісниці, запряженій чотирма білими кіньми.

Наші пращури вірили, що якщо в цей день піде дощ, то обов’язково потрібно ним умитись. Тоді можна буде назавжди захистити себе від хвороб та недоброго ока. Якщо б’є блискавка – потрібно дивитись куди вона вдарила, адже у тому місці може бути скарб.

Не можна в цей день займатись сільськогосподарськими роботами та не слід впускати у помешкання безпритульних тварин, так як вважалося, що нечисть перетворюється на різних звірів, ховаючись та рятуючись від святого Іллі. Тому можна було накликати біду, впустивши в дім безпритульну тварину. Також вірили, що небезпечно в цей день під час грози стояти під деревом, веселитися, знаходитися у воді та не слід було дивитися у дзеркало.

Вважали, що нечисть ховається від Іллі саме у воді, тому у цей день та після нього купатися у водоймах небезпечно, так як водяний або русалка можуть заманити у підводне царство та вже ніколи не випустити з нього. Перекази описували, як Ілля-пророк виражає гнів щодо демонів та злих духів, сиплячи з неба стрілами, блискавками та громом.

З нагоди свята 2 серпня у всіх православних храмах нашого району відбулись урочисті святкові богослужіння (з дотриманням усіх карантинних вимог). Тож, важка робота почекає, а час приємніше витратити на відпочинок або збирання ягід та цілющих рослин для запашного чаю!