Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

БЕЗ ПРАВА НА ПРАВА

Сучасні реалії такі, що опіка над особами, частково або повністю недієздатними, встановлюється досить рідко. При цьому кількість таких людей неухильно зростає. В даний час все рідше турботу про недієздатних осіб беруть на себе родичі і близькі. Таке небажання в більшій мірі обумовлено глобальним погіршенням рівня життя і скороченням сімейних зв'язків.

Повна цивільна дієздатність настає з 18 років, а в деяких випадках навіть із 16-ти. Але іноді трапляється, що повнолітня людина внаслідок певних обставин (захворювання або згубної звички) не може контролювати свої дії і відповідати за них. Щоб вона не завдала шкоди собі, своїй родині і майну, родичі звертаються до суду для визнання такої людини обмежено дієздатною чи недієздатною.

Підставами для обмеження цивільної дієздатності фізичної особи згідно зі статтею 36, Цивільного кодексу України можуть бути: психічний розлад, що істотно впливає на здатність усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними; а також зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми, якщо при цьому людина ставить себе і свою сім'ю в скрутне матеріальне становище.

Над фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена, встановлюється піклування. Більше того, часто такі громадяни стають жертвами оточуючих. Існує системна загроза й майновим правам хворої людини. Особливо небезпечним є період, коли особа може не усвідомлювати своїх дій, а опіка ще не встановлена. Непоодинокими є випадки, коли спритні ділки оманливим шляхом відбирають у недужих житло, інше нерухоме та рухоме майно.

У пункті 2 статті 37, Цивільного кодексу України передбачена умова, відповідно до якого людина, що здійснює догляд за частково або повністю недієздатним громадянином, не має права здійснювати або погоджуватися на здійснення угод, пов'язаних з відчуженням, в тому числі даруванням чи обміном майна, здачею його в оренду, безоплатне користування, в заставу. Не дозволені будь-які дії, які можуть спричинити відмову від належних підопічному прав власності.

Закон не допускає також укладення угод, пов'язаних з розділом майна або виділом з нього частки і інших актів, в результаті яких обсяг власності може зменшитися.

Особи, визнані недієздатними, фактично перестають бути громадянами.

Недієздатною може бути визнана людина, яка внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій або керувати ними (стаття 39  Цивільного кодексу України). Зазвичай фізичну особу визнають недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Недієздатна фізична особа не має права здійснювати жодних угод. Такі люди можуть самостійно здійснювати лише дрібні побутові угоди. Всі угоди від імені недієздатної фізичної особи щодо розпорядження майном та інші угоди, які виходять за межі дрібних побутових, здійснюютьcя в інтересах недієздатної особи лише за згоди опікуна.

Відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, також несе опікун.