Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Несвоєчасна реєстрація неповнолітніх осіб, протокол чи постанова?

В Україні так і не наважились скасувати так звану «прописку», але правила реєстрації місця проживання змінилися. Тепер штамп у паспорті про реєстрацію місця проживання чи зняття з реєстрації ставлять в органах місцевого самоврядування.

Для того, щоб оформити реєстрацію неповнолітній особі, яка вчасно не зареєструвала своє місце проживання, чим порушила установлений законодавством порядок реєстрації, їй потрібно звернутися до органу реєстрації.

В той же час відділ реєстрації місця проживання громадян, у разі виявлення такого правопорушення, як проживання неповнолітньої особи без реєстрації, складає протокол про адміністративне правопорушення. Зауважимо, що, до неповнолітніх осіб належать особи у віці від 14 до 18 років.

У свою чергу, законодавець встановлює віком настання адміністративної відповідальності 16 років. Тобто суб’єктом адміністративної відповідальності визнаються саме неповнолітні у віці від 16 до 18 років. Слід зазначити, що у КпАП відсутнє визначення поняття «непонолітні», але ст. 13 цього Кодексу (яка передбачає відповідальність неповнолітніх), до них, відносить саме осіб від 16 до 18 років.

Відповідно до п. 4 Правил реєстрації місця проживання затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 № 207 громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в країні, зобов'язані зареєструвати місце свого проживання протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання. Це допустимий термін безкарного перебування без реєстрації, якщо людина змінила місце проживання. Відповідальність за проживання без реєстрації місця проживання передбачена в статті 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За це порушення, а також за проживання без паспорта або за недійсним паспортом, передбачена адміністративна відповідальність.

Для початку на неповнолітню особу складається протокол про адміністративне правопорушення, який передається до належного органу (суду) за фактичним місцем проживання неповнолітньої особи, і вже цей орган розглядає всі матеріали адміністративної справи і виносить відповідну постанову.

У свою чергу нагадуємо, не зволікайте, реєструйте вчасно своє місце проживання!