Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Великий майстер пензля

Благословенний той, хто

знайшов у своєму житті

улюблену справу

 

6 листопада 2018 року минає 10 років із дня смерті Івана Гавриловича Авраменка. В день пам’яті у Криворізькій загальноосвітній школі № 120 відбулася зустріч із друзями, колегами, шанувальниками таланту художника. До закладу завітали: Колесніков В. А.– художник, скульптор, автор барельєфу Авраменка І.Г., Степаненко О.В. – журналіст, близький друг художника, Жосан О.І. – художник.

23 листопада 2010 року у КЗШ № 120 було відкрито музей-майстерню художника Івана Гавриловича Авраменка, а у 2017 році на його честь перейменовано вулицю, де знаходиться заклад. При музеї працює гурток «Юні екскурсоводи», міська літературно-мистецька студія «Паростки». Гуртківці проводять екскурсії для всіх бажаючих, розповідають про митця, який був закоханий у рідне місто. Нам пощастило знати таку талановиту людину, спілкуватися з ним. У житті - критичний оптиміст, у мистецтві – оптимістичний реаліст.

Народився Іван Гаврилович у 1923 році в селянській сім’ї на Полтавщині, дитинство і юність припали на найскладніші роки в історії країни - колективізацію, голод 1932-1933 рр. Через голодомор і потрапив до Кривого Рогу. Рятуючи дітей його мати прийшла працювати на новобудову. Школа, армія, вступ до Одеського художнього училища, навчання перервалось у зв’язку із тим, що у 1949 році був репресований за  вільнодумство. Лише у 1957 році  закінчив Кишинівське художнє училище.

Іван Гаврилович брав активну участь у міських, обласних, республіканських виставках, де представляв глядачу індустріальні, живописні і графічні роботи. У 1975 році був прийнятий до Спілки художників СРСР. За своєю філософією і вірою Іван Гаврилович - сонцепоклонник, у роботах передавав мажорно - оптимістичні настрої свого сприйняття природи і оточення. Персональні виставки отримували схвальні відгуки. У 2001 році художник прийшов у КЗШ №120 з пропозицією навчати дітей малюванню. У процесі співпраці заснував свою майстерню,  зробив щедрий подарунок школі - картини, якими прославляє рідне місто, Саксаганський район.

Справа Івана Гавриловича Авраменка продовжується, адже з успіхом працює музей-майстерня, збирає талановитих дітей у своїх стінах. Арт-лабораторія під керівництвом молодого художника, вчителя образотворчого мистецтва Лабунського Анатолія Володимировича презентує свої художні роботи і вони займають місця поруч із полотнами славетного майстра.