Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: відділ культури

Культура в усім своїм багатстві й багатогранності завжди була незмінним засобом виховання, фундаментом духовного розвитку особистості. Саме ці пріоритети традиційно покладені й в основу діяльності відділу культури виконкому Саксаганської районної у місті ради.

Протягом багатьох років провідним завданням у діяльності відділу культури, в тому числі й в поточному 2018 році, є організація змістовного дозвілля та естетичний розвиток мешканців Саксаганського району, виховання творчих здібностей підростаючого покоління саксаганців.

Метою роботи відділу є забезпечення практичної реалізації державної політики у задоволенні культурно-мистецьких, духовних потреб людей, створення додаткових умов та можливостей для їхнього творчого, фізичного й духовного відпочинку та розвитку, спрямованого на збереження національно-культурної спадщини, відродження традицій сімейного виховання, запровадження інноваційних форм сучасного дозвілля, зміцнення й примноження свого культурного потенціалу.

В цьому році для практичної реалізації вищезазначеного успішно втілюються у життя різноманітні дозвіллєві програми для юних мешканців району, підлітків і молоді, працівників підприємств та установ, людей похилого віку, ветеранів війни та праці. Відбувається велика кількість яскравих культурно-мистецьких, тематичних масових заходів, свят державного значення, ведеться пошук сучасних форм їх проведення. 

Для організації змістовного дозвілля у районі створено комплексну розгалужену мережу закладів культури, шкіл естетичного виховання, бібліотек, яка цілком задовольняє потреби різновікових та соціальних верств населення району в сфері духовного життя.  

Галузь культури в районі представлена двома палацами культури, театром ляльок, трьома музичними школами, школою мистецтв, десятьма філіалами бібліотечних систем для дітей і дорослих, філією Криворізького міського історико-краєзнавчого музею, кінотеатром «Олімп» та КП “Криворіжкнига”.

До речі, у 2018 році у галузі «Культура і мистецтво» районні заклади культури приймають участь у проекті місцевого розвитку «Громадський бюджет» (КПМНЗ «Криворізька міська школа мистецтв № 1» КМР та КЗК «Міська дитяча бібліотека» КМР). У разі перемоги будуть втілені в життя наступні проекти: «Яскраве місто очима дітей та молоді» і «Smart TV в дитячих бібілотеках».   

Для реалізації творчих здібностей підростаючого покоління саксаганців заклади культури району пропонують різноманітні напрямки гурткової роботи. Крім відвідування гуртків діти та підлітки мають можливість розвивати свої здібності в численних любительських об’єднаннях, клубах за інтересами, задовольняти потреби у професійному самовизначенні в учбових класах шкіл естетичного виховання. Загальна кількість залучених до організованих творчих занять дітей та підлітків району складає майже 4 000 чоловік, із них 12% – діти пільгової категорії.  

Заохочення культурного розмаїття в районі сприяє зростанню потреби у творчому самовираженні. Сьогодні Саксаганський район активно презентує себе в міському, регіональному, національному культурному просторі. Доказом високого рівня професіоналізму керівників та виконавської майстерності вихованців творчих колективів закладів культури є багаточисельні здобутки на конкурсах і фестивалях. Тільки за десять місяців поточного року переможцями та володарями Гран-прі стали п’ять солістів і дев’ять колективів художньої самодіяльності на фестивальних майданчиках Греції, США, Болгарії, України (Київ, Львів, Рівне, Харків, Запоріжжя, Кам’янець-Подільський, Ужгород, Одеса, Буковель, Трускавець, Дніпро, Жовті Води, Зеленодольськ, Кривий Ріг). 

Невід’ємною складовою частиною організації роботи відділу культури є підготовка та проведення спільно з структурними підрозділами виконкому, закладами культури, районних (в тому числі, міських) культурно-мистецьких, тематичних, масових заходів, фестивалів тощо.

Спільно з закладами культури району з початку 2018 року було проведено велику кількість яскравих культурно-мистецьких, тематичних заходів для дітей, підлітків та усіх верств населення. Серед яких:

Головними центрами культурно-мистецького життя району, безумовно, є два палаци культури: МКЗ «Палац культури «Мистецький» КМР та КЗ «Палац культури «Саксагань» КМР, в яких діють 21 аматорських колективів, 13 любительських об’єднань які відвідують 2 123 учасників. Взагалі, в цих закладах діють 34 клубних формувань, що складає 115% в порівнянні з 2017 роком.

Серед закладів культури району особливе місце за своїм призначенням займає КП «Криворізький міський театр ляльок», який незабаром переїде у нове сучасне приміщення, реконструкція якого проходить за підтримки Криворізького міського голови. Театр проводить виїзні вистави не тільки по всім районам нашого міста, але й в комунальних оздоровчих таборах Криворізького району, на узбережжі Чорного та Азовського морів. За десять місяців 2018 року театр продемонстрував 269 вистав, які відвідали майже 26 000 глядачів, з яких більш ніж 8 000 юних глядачів пільгової категорії. 

З метою культурного та духовного збагачення дітей та підлітків, здобуття ними мистецької освіти в районі завдяки всебічній підтримці місцевої влади і в 2018 році продовжує успішно діяти система естетичного виховання.

На сьогодні у чотирьох мистецько-освітніх закладах навчається 1 961дітей, із них 345 учнів пільгових категорій здобувають мистецьку освіту безоплатно. Слід зазначити, що художники-викладачі шкіл естетичного виховання навесні поточного року надали дієву допомогу в художньому та естетичному оформленні комунального оздоровчого табору “Слава” (м. Скадовськ), благоустрою зони відпочинку «Квітка Кривбасу».  Прикладом небайдужого відношення до своєї справи та системного підходу не тільки до творчого, але й до виховного процесу є участь вихованців і викладачів цих закладів у благодійних акціях «Звичайне диво».

Бібліотеки району, з якими тісно співпрацює відділ культури, як  інформаційні та просвітницькі центри, забезпечують збереження інтелектуальної культурної спадщини, сприяють її вивченню та розповсюдженню. Як підсумок якісної роботи з організації інтелектуального дозвілля тільки за десять місяців 2018 року бібліотеками-філіалами для дорослих було обслужено 16 757 читачів. З початку року працівниками «дорослих» бібліотек проведено 244 культурно-мистецьких та інформаційно-просвітницьких заходи,  для 5 444 читачів, з яких 2 720 – юнацтво та молодь.

«Дитячі» філіали відвідали 56 432 читачів, проведено 362 тематичних заходи для майже 10 000 осіб.

В цьому році за досягнення в професійній діяльності розпорядженням голови Дніпропетровської обласної ради директора КЗК «Міська бібліотека для дорослих» КМР Фещенко Інну Олександрівну було відзначено матеріальним заохоченням.

Не втрачає актуальності та зацікавленості відвідувачів, серед яких чимало гостей нашого міста, колекція філії міського історико-краєзнавчого музею “Музей-квартира заслуженого художника України Григорія Синиці”. Фонд музею складає понад 100 оригінальних за змістом та формою робіт.