Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

День без поліетилену!!!!

Поліетиленовий пакет – такий звичайний для побуту і такий руйнівний для екології. Привертаючи увагу до проблеми непоправного забруднення довкілля пластиковими відходами та надмірного споживання одноразових пластикових виробів, міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак закликав заклади торгівлі та послуг (супермаркети, магазини, ринки) 3 липня - у Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів (International Plastic Bag-Free Day) прожити один день без використання поліетилену.

Пластик у цілому світі є глобальною загрозою довкіллю. Людина, яка купує продукти двічі на тиждень, – використовує до 10 поліетиленових пакетиків. За рік– більше тисячі. Тривалість «життя» пакета із сусіднього супермаркету складає в середньому 20 хв – стільки треба на дорогу від магазину додому, а от час його розкладання становить більше 100 років. При спалюванні такого пакувального матеріалу в повітря потрапляють небезпечні канцерогенні речовини, у процесі розпаду – домішки з'являються у підземних водах. Для виробництва пакетів використовують невідновлювані ресурси – 35 л нафти на 1000 пакетів. Вони становлять загрозу людському здоров’ю, так як їх частки можуть потрапляти у харчі та воду. Від пакетів щороку помирає близько одного мільйону птахів та 100 тис. тварин.

Для боротьби із забрудненням навколишнього середовища поліетиленовими пакетами застосовуються різні заходи, і вже близько 40 країн ввели заборону або обмеження на їх продаж та виробництво.

У зв’язку з вищевикладеним, виконком Саксаганської районної у місті ради закликає усіх небайдужих 3 липня 2019 року долучитися до загальноукраїнської акції «День без поліетилену» та спробувати обійтися без поліетиленових пакетів хоча б на один день. Адже в сучасному світі, їм давно є прекрасні альтернативи у вигляді паперових пакетів, тканинних торбинок, зроблених власноруч сіток. Торговельні мережі так само можуть використовувати перероблений папір. Часткове обмеження використання поліетиленових пакетів буде сприяти зменшенню потрапляння цього виду відходів у навколишнє середовище.

Тож, давайте усі разом об’єднаємо свої зусилля у боротьбі з глобальним пластиковим забрудненням навколишнього середовища!