Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Акція «Первоцвіт-2021»

Весна - прекрасна пора року, коли природа оживає та розквітає різними барвами. З’являться перші квіти: підсніжники, горицвіти, конвалії, первоцвіти весняні, фіалки. Одночасно з’являються люди, які бажають підзаробити на цій красі. Тому, щороку з середини лютого до кінця травня на всій території України починається масова торгівля рідкісними видами ранньоквітучих ендемічних та реліктових рослин.

Сумно, що ці рідкісні рослини використовують як засіб заробітку, хоча зривати та продавати ці рослини заборонено, бо їх занесено до Червоної книги України. На початку весни люди починають продавати невеличкі букетики із ранніх весняних квітів. Чи ж можемо ми уявити, що одного теплого весняного дня люди не побачать на ринку жодного такого букетика? Гайнуть у ліс, а там теж квітів немає. А все тому, що чимало видів первоцвітів занесені до Червоної книги України. І як би не прикро було це визнавати, але ці тендітні рослинки на межі зникнення.

Первоцвіт або примула - рід рослин родини первоцвітових (Primulaceae). Представники роду - багаторічні і однорічні трави. Назва латинською мовою - primus (перший). У зв'язку з тим, що починає своє цвітіння відразу після того, як розтанув сніг, коли тільки проростає перша трава. Налічується близько 500 сортів примул, одно- та дворічних. Висота цієї рослини від кількох сантиметрів, до кількох дециметрів.

Для багатьох комашок перші квіти весни є джерелом живлення. Не важко здогадатися, що буде з метеликами, бджілками, іншими комашками, коли зникнуть первоцвіти. Чимало з них захищають ліс від шкідників і, якщо їх не стане - нікому буде «лікувати» дерева.

З метою охорони ранньоквітучих реліктових і зникаючих рослин, у тому числі занесених до Червоної книги України, а також попередження правопорушень у сфері рослинного світу, щороку проводиться всеукраїнська екологічна акція «Первоцвіт», яка сприяє припиненню незаконного збирання, транспортування та продажу рідкісних ранньоквітучих рослин.

Продаж первоцвітів - це порушення законів України «Про Червону книгу України», «Про охорону навколишнього середовища України», «Про рослинний світ» та правил торгівлі.

Відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні право-порушення, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від від 510 до 1700 гривень із конфіскацією об’єктів рослинного світу. Якщо ж об’єктом порушення стануть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, або занесені до Червоної книги України, розмір штрафних санкцій значно зросте і становитиме від 1700 до 3655 гривень (ч.2 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Крім того, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 № 1030 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)», правопорушник зобов’язаний буде сплатити компенсацію за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України, розмір якої становить від 49 до 62 гривень за одну рослину.

Треба розуміти, що торгівля первоцвітами - це, перш за все, торгівля, яка заохочується виключно попитом. Купуючи квіти, ми допомагаємо їх знищувати. Запорукою збереження рідкісних видів рослин є відмова від їх купівлі.

Бережімо природу навколо нас!