Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Обережно на дорозі!

У зв'язку з економією електроенергії у багатьох містах України відключають вуличне освітлення, зокрема й у темний час доби. Отже, не працюють світлофори, не підсвічено пішохідні переходи, і водіям важко в сутінках помітити пішоходів, особливо коли на них темний одяг.

У цей час значно зростає загроза дорожньо-транспортних пригод. Згідно зі статистикою нацполіції, лише за два тижні багатогодинних відключень світла кількість аварій у темний час доби збільшилась на 25%.

Безпека – головний принцип, якого обов'язково необхідно дотримуватись при дорожньому русі. Він обов'язковий не лише для водіїв автотранспортних засобів, але і для усіх учасників дорожнього руху. Переважно ДТП за участю пішоходів відбувається в темний час доби.

Саме тому законодавцем були встановлені норми про носіння світловідбиваючих елементів з метою привернення уваги до себе та виділення себе на дорозі. Крім цього запроваджено відповідальність пасажирів за порушення ними правил користування світлоповертальними елементами.

Тому, кожен пішохід повинен вживати заходів безпеки, а саме:

  • придбати спеціальні стікери, які можуть кріпитися на одяг або сумку;
  • одягати спеціальні браслети, значки, брелоки, навіть шнурки, які можна дуже добре помітити;
  • одягати верхній одяг світлих кольорів, найкраще – білого;
  • користуватися спеціальними жилетами зі світловідбивними елементами;
  • вмикати ліхтарик під час руху дорогою.

Хотілося б підкреслити, що світловідбивач для пішохода – не просто атрибут особистої безпеки, але й лакмусовий папірець загальної культури, дисциплінованого, цивілізованого поводження на дорозі.

Рекомендуємо батькам дітей вжити зазначених заходів, щоб убезпечити дитину від небезпечних ситуацій. І обов’язково нагадати дітям правила переходу дороги!