Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Чи обов’язково буде міняти вже видані документи на нові - біометричні?

Змінювати паспорт на біометричний - це право, але не обов'язок кожного громадянина України.

 

Відповідно до чинного законодавства, паспорт громадянина України, що видається сьогодні підрозділами ДМС України, має необмежений строк дії, а тому, навіть після впровадження паспортів нового зразка, такі паспорти залишаються чинними. Змінювати їх на біометричні - це право, але не обов'язок кожного громадянина України. 

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон видається терміном на 10 років (кінцева дата дії зазначена у паспорті) і навіть після впровадження документів нового зразка, такий паспорт є чинним до зазначеної кінцевої дати дії. Громадяни можуть вільно перетинати кордон з такими паспортами, отримувати у них візи тощо. Разом з цим, у разі бажання громадянина, він зможе обміняти цей паспорт на паспорт нового зразка, звернувшись до підрозділу ДМС України.

Аналогічною є ситуація з іншими документами, передбаченими  Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»: до завершення строку дії документів "старого" зразка їх заміна на біометричні не є обов'язковою.

 

Інформацію взято з офіційного сайту Державної Міграційної Служби України: http://dmsu.gov.ua