Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Не залишайте дітей без нагляду!

На жаль, не всі батьки належним чином ставляться до своїх батьківських обов’язків та наражають дітей на небезпеку, залишаючи їх самих не тільки вдома, але й на вулиці. За останні роки в Україні збільшилася кількість нещасних випадків за участю дітей, яких батьки залишали одних. На даний момент це є суспільно важливою проблемою.

Відповідно до чинного законодавства, загроза життю або здоров'ю дитини - обставини, що можуть призвести чи призвели до тяжких наслідків для життя, стану здоров'я та розвитку малечі, зокрема спричинили тяжку, у тому числі невиліковну, хворобу, тілесні ушкодження або заподіяли шкоду нормальному фізичному, духовному, моральному розвитку дитини, у зв'язку з чим вона потребує допомоги.

У зв'язку з цим існують обставини, які можна розцінювати як загрозу життю або здоров'ю дитини та пов’язані з:

- незабезпеченням дитини належним харчуванням, необхідною медичною допомогою, відповідним для віку доглядом;

- залишенням дитини віком до семи років або дитини у безпорадному стані (хворої, з обмеженням життєдіяльності тощо) в приміщенні, громадському або іншому місці без нагляду осіб, які досягли 14 років;

- залишенням дитини віком до десяти років більше ніж на півгодини на вулиці без відповідного для природно-кліматичних умов одягу або без дотримання відповідного для віку температурного режиму;

- залишенням дитини під наглядом осіб з наявними ознаками алкогольного чи наркотичного сп'яніння, перебування під дією психоактивних речовин, вираженого психічного розладу, тощо.

Непоодинокі випадки траплялися і в нашому районі. Так, наприклад, під час рейдового заходу «Діти вулиці», по вул. Космонавтів, представниками служби у справах дітей та співробітниками Саксаганського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області виявлено дворічного хлопчика, який перебував на вулиці без нагляду дорослих. Батьків оперативно розшукано, малолітнього передано їм на виховання. З останніми проведено профілактичну роботу, притягнуто до адміністративної відповідальності.

Вражає й інший випадок, коли горе-матір залишила двох малолітніх дітей на свою знайому, яка через декілька днів вигнала дітей на вулицю. Коли маленькі дівчатка намагалися перебігти самі через проїзджу частину небайдужі перехожі викликали поліцію, дівчаток влаштовано до КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей». Матір дітей притягнуто до адміністративної відповідальності та наразі позбавлено батьківських прав.

Варто наголосити всім дорослим, що відповідальність щодо виховання дітей покладена на обох батьків, незалежно від того проживають вони разом чи окремо, оскільки обов’язок здійснювати належне виховання та нагляд за малолітнім є рівним для обох з них, тому неналежне виховання дітей – це правопорушення батьків і, як наслідок, настання відповідальності.

Саме сьогодні законодавство передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність батьків за неналежне виховання дітей.

Стаття 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає, що ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 166 Кримінального кодексу України передбачає, що злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов’язків з догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, що спричинило тяжкі наслідки, карається обмеженням волі терміном від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий термін.

Тож замисліться про наслідки, а найголовніше про життя та здоров’я ваших дітей!