Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Вербна неділя

21 квітня Україна святкує Вербну неділю. Це перехідне церковне свято залежить безпосередньо від дати Великодня, яка в цьому році припадає на 28 квітня та відзначається рівно за тиждень до нього.

Вербну неділю ще називають Входом Господнім до Єрусалиму, бо саме в цей день Ісус в’їхав до цього міста, що стало великою радістю для мирян. Вони вірили, що Син Божий допоможе побороти несправедливість і відновить благополуччя.

Зауважимо, що зустрічали Сина Божого пальмовим віттям, яке в нашій країні замінила верба, яка також розквітає однією з перших. Саме тому свято Входу Господнього в Єрусалим й отримало назву Вербна неділя.

В Україні з давніх-давен з пошаною ставилися до цього дерева, наділяли його чудодійною силою, наприклад, садили біля колодязів: вважалося, що воно очищує воду «витягуючи» мул та бруд. Верба символізувала родючість і жіноче начало, нею відводили грозові хмари, кидали при пожежі в вогонь, щоб його приборкати.

У Вербну неділю у церквах освячують гілочки верби, які зрізають напередодні до схід сонця. Після освячення їх приносять в дім і ставлять біля ікони. За церковною традицією, вони мають простояти там весь рік, охороняючи родину від нещастя. А ще, щоб бути здоровими, люди жартома б'ють одне одного гілочками верби, промовляючи при цьому:

«Не я б'ю, верба б'є,

За тиждень Великдень,

Недалечко – червоне яєчко!»

У народі й досі вважають, що освячена верба має цілющу силу, здатну позбавити людей і тварин від хвороб, а оселю – від пожеж і повеней.

Це світле свято припадає на дні Великого посту. А ті, хто його суворо дотримується, у цей день мають послаблення перед суворим Страсним тижнем і можуть скуштувати рибу та рослинну олію. Вважається, що цей день краще провести вдома з рідними та близькими.

З нагоди свята у всіх православних храмах нашого району відбудуться урочисті святкові богослужіння.

Тож, нехай свято Вербної неділі подарує всім невичерпну радість та щастя, відкриє душі і серця для всього найкращого, а також стане початком для нових звершень! Зі святом!