Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Пам'ятаємо про подвиг воїнів-інтернаціоналістів

15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан, у 2021 році відзначають 32 річницю з дня виведення радянських військ з даної території. Неоголошена війна тривала майже 10 років, тисячі людських жертв, які загинули безпосередньо у боях, померли від ран, контузій, травм і хвороб, пропали безвісті.

Традиційно в цей день в закладах освіти району організовується проведення тематичних заходів.

З метою вшанування пам'яті воїнів-інтернаціоналістів у КЗШ № 120 проведено інформаційні хвилинки «Кривий Ріг пам’ятає», здійснено короткий екскурс у події 1979 - 1989 років, зазначено важливість пам’яті події, її вплив на мистецтво та свідомість людей, а також необхідність шанування загиблих і ветеранів.  Для учнів КЗШ № 19 проведено уроки пам᾽яті та організовано літературну виставку, класними керівниками КЗШ № 43 – виховні години.

Учні профільного історичного 10-В класу КГ № 91 провели в зразковому музеї бойової слави закладу урок-реквієм «Афганський біль», серед матеріалів експозиції «Крок у вічність» є ті, що розповідають про Віталія Ремньова, колишнього учня, який не повернувся до рідного дому. На честь юнака встановлена меморіальна дошка на будинку № 15 по вулиці Генерала Радієвського, у якому він мешкав.

У КСШ № 118 на честь воїна-афганця Віктора Марманчука встановлено пам’ятний знак та  висаджено каштанову алею. Щороку учні закладу мають можливість поглибити свої знання щодо подій цієї безглуздої війни, мужності та героїзму солдат, задіяних у ній.

Учасники освітнього процесу КНВК № 35 поклали квіти на честь загиблих героїв до Пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам, розташованого у нашому рідному районі.

Зазначені заходи сприяють вихованню кращих рис молоді, серед них –  відповідальність за долю країни, патріотизм, бажання жити у світі без війн і насильства. Віримо, що жодний воїн, який загинув в Афганістані, не буде забутий!

Згадуючи про події того часу та величезні втрати війни в Афганістані,  варто пам‘ятати про тих, хто виконував військовий обов'язок в зоні проведення антитерористичної операції на сході України, продовжує брати участь в операції об’єднаних сил у Донецькій і Луганській областях,  стали учасниками волонтерського руху.

МИ ПАМ’ЯТАЄМО!