Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Водохреще

19 січня в Україні відзначають Водохреще - завершальне свято новорічно-різдвяного циклу.

Головною традицією вважаються освячення води.

За біблейською легендою, Ісус охрестився, тобто провів обряд очищення всіх гріхів, у віці 30 років в річці Йордан. Вважалося, що Син Божий був безгрішним, проте вирішив прийняти хрещення як смертна людина, щоб показати, що він не вищий за інших. Хрещення Ісуса проводив Іван Предтеча, якого ще називають Хрестителем. 

Головний символ Водохреще — вода. Вважається, що 19 січня вона має особливу цілющу силу, саме тому у всіх храмах, окрім святкової молитви, священники проводять ще й освячення води. Після ритуалу воду забирають додому люди, що прийшли на службу. Цю воду можна пити, кропити нею оселю тощо. Освячену на Водохреще воду заведено зберігати впродовж року.

Однією з найпопулярніших традицій Хрещення є занурення в ополонку. Цей обряд досить небезпечний і до очищення від гріхів він ніякого відношення не має. Купання в ополонці – це скоріше народна забава, а не очищення від гріхів.

Пірнати у холодну воду потрібно лише в офіційно обладнаних місцях з перевіреним дном, під наглядом рятувальників та медиків. 

Для тих же, хто є прихильником традиційних хрещенських занурень у воду, нагадуємо, що на території Саксаганського району не передбачено спеціально облаштованих місць для занурень.

 Тож просимо всіх саксаганців поставитись відповідально до заходів безпеки та утриматись від купання, оскільки пірнання у холодну воду має безліч протипоказань.