Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про роботу районної постійно діючої комісії з упорядкування розміщення тимчасових об'єктів для здійснення підприємницької діяльності у 2016 році

В Україні склалася певна практика щодо самовільної, тобто без згоди з уповноваженими державними органами установки МАФів. Відповідно до частини 2 статті 28 Закону України від 17. 02. 2011 № 3038 «Про регулювання містобудівної діяльності» МАФ - тимчасова одноповерхова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності. Необхідно зазначити, що згідно зі статтею 16 вищезазначеного Закону України самовільне встановлення МАФів заборонено.

З метою упорядкування вказаних споруд в районі у 2012 створена та діє по теперішній час районна постійно діюча комісія з упорядкування розміщення тимчасових об`єктів для здійснення підприємницької діяльності (надалі - комісія). Вказана комісія у своїй роботі керується рішеннями Криворізької міської ради від 28. 12. 2013 № 1660 «Про затвердження Тимчасового порядку щодо встановлення меж зони дії особистого сервітуту під тимчасовими об’єктами для здійснення підприємницької діяльності» та виконкому районної у місті ради від 29. 12. 2012 № 550 «Про створення районної постійно діючої комісії з упорядкування розміщення тимчасових об`єктів для здійснення підприємницької діяльності та затвердження Положення про неї».

За період існування комісії на території району звільнено 42 самовільно зайняті земельні ділянки, у тому числі в 2016 році чотири земельні ділянки (павільйон з надання перукарських послуг на зупинці громадського транспорту «Ювілейна», кіоск біля ТЗК «Кінотеатр Олімп», павільйон з продажу овочів на зупинці громадського транспорту «площа Олександра Поля», кіоск біля житлового будинку 26 на вулиці Одеській).

Демонтаж самовільно встановлених тимчасових об`єктів для здійснення підприємницької діяльності здійснюється комунальним підприємством «Парковка та реклама», яке виконує роботи на договірних відносинах з виконкомом Криворізької міської ради.

Станом на 17. 11. 2016 в управлінні містобудування, архітектури та земельних відносин знаходяться висновки комісії щодо можливості демонтажу ще чотирьох тимчасових споруд, а саме: на зупинках громадського транспорту «Шахта Артем-1» та «Площа Праці», біля нежитлової будівлі 4 на площі Шахтарської слави, біля торговельного комплексу на вулиці Івана Авраменка, 21. 

Підсумовуючи викладене, необхідно зазначити, що використання земель має здійснюватися з дотриманням певних правових вимог, яких не завжди дотримуются деякі недобросовісні орендарі.