Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про проведення районних свят, присвячених Дню незалежності України та Святу квітів і Дню Державного Прапора України

Ти чуєш, як шумить Дніпро,

                                                                                                              Як лине пісня солов’їна?

                                                                                                                  То все на щастя, на добро,

                                                                                                            То наша рідна Україна.

                                                                                                                Не згасла проведена зоря.

                                                                                                                  Не впала правда на коліна.

                                                                                                            У кожній думі Кобзаря.

                                                                                                              Живе могутня Україна…

 

          Україна... Золота чарівна сторона. Земля рясно уквітчана зеленню закосичена. Скільки ніжних поетичних слів придумали люди, щоб висловити гарячу любов до краю, де народилися й живуть! Україна - це наша земля, рідний край, наша країна з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, і мудрими, талановитими людьми.

          Україна - це історія народу, який протягом багатьох віків боровся за свою свободу і незалежність. Це його славні лицарі: Петро Сагайдачний, Іван Сірко, Богдан Хмельницький, Максим Залізняк, Іван Мазепа, Устим Кармалюк та багато інших, які віддали своє життя за щастя народу. Це й такі відомі всьому світові діячі української культури, як Т. Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Олександр Довженко, Марія Заньковецька, Микола Лисенко та багато інших.

         Святкування найособливіших дат для українців пройде 23 та 24 серпня. Мешканці усіх міст будуть святкувати найпатріотичніші свята - День незалежності України і День Державного Прапору України. Відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 2004 року «Про День Державного Прапору України», ми вшановуємо і звеличуємо священний символ нашої Держави, з яким, як з вірним побратимом, наші легендарні пращури століттями боролися за свободу рідної України.   

         Україна як суверенна держава має власні державні символи. Державні символи - це закріплені в законодавстві країни офіційні знаки (зображення, предмети) чи звукові вираження, що в короткій формі виражають одну чи кілька ідей політичного, національного, історичного характеру і символізують суверенітет держави. Відповідно до статті 20 Конституції України: «Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України».

           День Державного Прапора України – одне із найвідповідальніших та важливих свят для кожного громадянина України. Священний і непереможний – Державний Прапор України! Символами України є чисте небо – символ миру та пшеничне поле – символ достатку. Прапор - символ міцності і незалежності України, покликаний пробуджувати в її громадян національну гордість і патріотичні почуття за свій народ.

Прапор – це державний символ

Він є в кожної держави.

Це для всіх – ознака сили,

 Це для всіх – ознака слави.

 

Державний Прапор України та його історичне значення

 

          Державний Прапор України — стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Державний Прапор шляхом добору певних кольорів символізує певні ідеї національно-політичного та історичного характеру. Відповідно до Закону України від 28 січня 1992 р. «Про Державний Прапор» Верховна Рада визначила співвідношення ширини прапора до його довжини як 2:3. Закон передбачає підняття прапора на будинках органів державної влади й управління, органів місцевого самоврядування, дипломатичних представництв України за кордоном, під час офіційних зустрічей на найвищому рівні, на відкритті спортивних змагань. Державний Прапор синьо-жовтого кольору є на морський судах та літаках міжнародних рейсів України.

          Синьо-жовті кольори вперше згадуються близько 1410 р. на корогвах Галицько-Волинського князівства. На них ще на синьому полі був зображений золотий лев. Жовто-блакитний прапор мали й запорізькі козаки, які використовували його в мирний час, на відміну від бойового стяга малинового кольору. Сині і жовті кольори містилися і в гербах українських земель, міст і старшинських родів. З XVIII ст. ці кольори присутні на полкових прапорах Київського, Лубенського, Полтавського, Чернігівського, Ізюмського козацьких полків. Вони ж використовувалися при зображенні багатьох гербів українських гетьманів та козацької старшини (гетьманів Дорошенка, Брюховецького, Розумовського, кошового отамана Калнишевського, полковників Нечаїв, Богунів). Традиція поєднання жовтого і блакитного кольорів поширюється і на герби тогочасних міст України: Києва, Лубен, Миргорода, Прилук, Чернігова, Ніжина та інші. Але най більшого поширення ці кольори набувають на західноукраїнських землях. Блакитні жупани й жовті свити носили учасники гайдамацького руху у XVIII ст. У 1848 р. у Львові на ратуші вперше було піднято жовто-блакитний прапор у вигляді двох горизонтальних смуг, тобто приблизно як тепер. Ця ідея, започаткована Головною Руською Радою, була підхоплена спортивно-просвітницькими організаціями, які почали діяти на Галичині наприкінці XIX ст. (у першу чергу «Соколами»). Після з'їзду «Соколів» та «Січей» у 1911 р. починається широке використання жовто-блакитного прапора на різ них масових заходах, зокрема під час відзначення 50-річчя з дня смерті Т. Г. Шевченка (1911 p.), 100-річчя з дня його народження (1914 р.) тощо. У березні 1918 р. Центральна Рада затвердила державний герб і держав ний прапор УНР. За гетьмана П. Скоропадського жовто-блакитний прапор був замінений на блакитно-жовтий. Блакитно-жовті прапори затвердили уряди Західноукраїнської Народної Республіки 13 листопада 1918 р. у Львові і Підкарпатської Русі як складової частини Чехо-Словаччини. Перший сейм Карпатської України 15 березня 1939 р. в м. Хусті ухвалив блакитно-жовтий державний прапор.

          Цього року свято Дня незалежності України та Дня Державного Прапору буде пройнятою особистою відповідальністю кожного громадянина за долю та добробут рідної держави.              

          23 серпня - особливий день. Це день, коли серце кожного громадянина б’ється в унісон з серцем нашої держави. У ньому - велике майбутнє, минуле та теперішнє України. І саме у цей день під славетним Прапором України буде проводитись церемонія вручення паспортів мешканцям району, які досягли повноліття.

 

Наш прапор здіймається в гору

На сонці блистять кольори

Це символ краси і свободи

 І справжніх сердець доброти!

 

          24 серпня 2015 року всі наші співвітчизники відзначатимуть 25-ту річницю незалежності України та Свято квітів. Виконком Саксаганської районної у місті ради щиро вітає всіх саксаганців та гостей району з цим прекрасним святом і запрошує відвідати районне свято, яке відбудеться у парку Саксаганський.

         Свято розпочнеться о 12. 00 на площі О. Поля урочистим відкриттям заходу, театралізованим дійством, нагородження кращих представників підприємств, установ та закладів району. О 12. 30 святкування Дня незалежності продовжиться у парку Саксаганський, де на всіх чекають казкові куточки, робота атракціонів, конкурси та забави для дітлахів і дорослих, виставки тварин, квітів, ландшафтних рослин, а також декоративно-ужиткової творчості тв інше. Торгівельні підприємства запропонують смачні страви, широкий асортимент кондитерських виробів і напоїв.

          О 18.00 на стадіоні ДЮСШ № 10 розпочнеться святкова театралізована розважальна програма. На мешканців району чекають цікаві конкурси, аукціони, виступи кращих колективів художньої самодіяльності та багато іншого.

          Ввечері свято завершиться яскравим салютом!

         Зі святом вас, дорогі друзі!

          З днем народження, країно!