Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Чи є справи у найменших?..

Як Ваші справи? - запитуємо ми своїх знайомих при зустрічі. Нікому не спаде на думку задати таке питання дитині. А чи є у дітей справи? Мабуть що так. Адже для вирішення дитячих справ у нас в державі існує ціла служба — служба у справах дітей!

Служба у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України.

Основними завданнями служби є реалізація державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності.

Одним із структурних підрозділів виконкому Саксаганської районної у місті ради є служба у справах дітей. Керівник та спеціалісти служби — фахівці, які мають педагогічну та юридичну освіти. У своїй структурі служба у справах дітей має два сектора: сектор з питань опіки та піклування і сектор профілактики.

Основною турботою сектора з питань опіки та піклування є влаштування дітей, які залишилися без батьківського піклування, до сімейних форм виховання. Проводяться бесіди з дітьми, які посиротіли або в силу тих чи інших причин залишилися без опіки з боку батьків, відвідуються помешкання, де проживають такі діти. Адже забезпечення найкращих інтересів дітей є основним завданням працівників служби у справах дітей.

З питання влаштування дітей до сімейних форм виховання, призначення опіки чи піклування кожен може звернутися до сектора з питань опіки та піклування за адресою: вул. Володимира Великого, буд. 32, каб. 105, 106, 107.

Першочерговим завданням сектора профілактики є недопущення ситуацій, коли діти потрапляють у складні життєві обставини та залишаються без батьківського піклування. Інтенсивна профілактична робота в цьому напрямку дає позитивні результати. Своєчасне виявлення порушень сімейних стосунків, недобросовісного виконання батьківських обов'язків надає змогу убезпечити дітлахів від потрясінь та негараздів.

Окремим питанням роботи сектора профілактики є робота з підлітками. З метою роз'яснення негативних наслідків щодо неправомірних дій та поведінки з підлітками проводяться зустрічі та бесіди, як колективні так і персональні.

Важливою  є робота  з батьками, які не справляються з життєвими проблемами. Саме сім'я є осередком здорового соціального виховання дитини. Працівниками сектора здійснюється відвідування сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, проведення профілактично-роз'яснювальних бесід, надання консультацій.

З питань роботи з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, необхідно звертатися до сектора профілактики за адресою: вул. Володимира Великого, 32, каб. 110, 111.

Не менш важливим напрямком роботи служби у справах дітей є участь у судових засіданнях. Відстоювання права дітей щодо виховання в сім'ї, збереження майна, житла та права користування житлом, забезпечення права на безперешкодний доступ до різноманітних закладів відпочинку, освіти та розвитку не тільки на території України, а й за її межами — ось неповний перелік питань, при розгляді яких в судових залах працівники служби у справах дітей професійно та твердо захищають права дітей.

Начальником служби у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради здійснюється прийом громадян щопонеділка з 10. 00 до 17. 00 та щосереди з 09. 00 до 12. 00, за адресою: вул. Володимира Великого, 32, каб. 108.