Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО СТРАХОВИЙ СТАЖ!

Що таке страховий стаж та чим він відрізняється від трудового?

Страховий стаж, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», – це період, протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, і за який сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України.

Трудовий стаж – це періоди офіційної трудової діяльності (до 1 січня 2004 року), що підтверджуються записами в трудовій книжці. Відповідно до ст. 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується робота, виконувана на підставі трудового договору на підприємствах, в установах, організаціях і кооперативах, незалежно від використовуваних форм власності та господарювання, а також на підставі членства в колгоспах та інших кооперативах, незалежно від характеру і тривалості роботи.

Чи враховується трудовий стаж для призначення пенсії?

Для призначення пенсії тепер важливим є страховий стаж. Але оскільки відповідний Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» діє з 2004 року, то законодавці встановили, що увесь трудовий стаж, який людина мала до 2004 року, автоматично перетворився на страховий.

За більш детальною інформацією Ви можете звернутися до управління праці та соціального захисту населення виконкому Саксаганської районної у місті ради за адресою: вул. Софії Перовської, 16 А, телефон 098-360-20-04, 94-72-42, або пишіть на електронну пошту: [email protected]